View Single Post
Vechi 27.04.2009, 14:41:58
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit marturie

Citat:
În prealabil postat de sherlock_holmes Vezi mesajul
Fani bancul,chiar fain.
Draga Fani,dupa cite inteleg ai absolvit "facultatea de " teologie " " si probabil ca ti s-a facut vaccin cu ecumenita de la fundatia soros et brave NWO ( noua ordine mondiala )...ca si Gardasilul da efecte de sterilitate si halucinatii.Acest vaccin nu are decit un singur antidot,Biserica lui Dumnezeu in care straluceste Iisus Hristos, Dumnezeul nostru,PreaSfinta Fecioara Maria,Maica Sa si Sfintii Parinti in care Dumnezeu a binevoit a se salaslui.Lasa-i pe epigoni,roaga-te pentru ei, dar cauta invataturile Sfintilor,oamenii ceresti, mintuiti...alaturi de care,sa speram ca intr-o buna zi vom fi si noi.
Dragii mei anrtiecumenisti,

Va spun dragi pentru ca aveti ravna pentru credinta.
Dar dupa parerea mea e gresit orientata.

Sherlock Holmes, tu spui ca teologia e una si sfintenia e alta. Eu stiu ca "adevaratul teolog e cel care se roaga si cel care se roaga e teolog", si ca "lex orandi, lex credendi" (legea rugaciuii este tot una cu legea credintei)- asta au spus niste sfinti parinti, de care am invatat eu la facultatea de teologie. Nu in Romania, de altfel, dar la o facultate ortodoxa la care vin si multi romani, printre alte natii.
Deci sunt de acord, teologia academica nu te sfinteste neaparat, dar te poate ajuta sa mergi pe calea mantuirii si a sfinteniei, daca incerci sa o si traiesti. Cel putin eu in speranta asta am studiat-o, pentru ca aveam deja alta dilpoma cu care imi castigam viata cand am inceput. Nu cred, deci, ca este bine sa punem teologii intr-un colt, si traitorii intr-altul.

Sa va spun, nu teologic-academic, ci simplu, crestineste, de ce nu-mli place mie antiecumenismul. Nu imi place din urmatoarele motive:

1) Pentru ca de multe ori antiecumenistii au un limbaj lipsit de dragoste, acru, autojustificator si incrancenat. Nu plang (ca sfantul Siluan pentru pacatosi) pentru cei care se afla in afara Bisericii mantuitoare, care nu au credinta apostolica in deplinatatea ei. Ei denunta. Judeca. Condamna. Or Hristos ne spune sa judecam pomul dupa rod. As zice ca chiar daca tehnic, literal ati avea dreptate, Dumnezeu depaseste planul asta si este atotmilostiv, atotiubitor, si vrea ca toti sa se mantuie. Dar hai sa nu intru in 'teologie' - ma duce valul fara sa vreau.

2) Pentru ca, dimpotriva, am intalnit oameni care apreciaza la ceilalti crestini ce au bun, ii iubesc, vorbesc cu ei, chiar in contradictoriu, cu dragoste, smerenie si prietenie, si pe acestia eu ii consider adevaratii ecumenisti. Ei sunt modesti, si desi au credinta puternica, nu cred ca numai ei se vor mantui.

3) Sau, daca le e teama sa nu fie asa, se roaga cu ardoare si plang pentru ceilalti. O prietena de-a mea ortodoxa care nu are de loc, dar de loc tendinte sentimentale imi amintesc ca a plans dupa o sjujba catolica unde nu ne-am putut impartasi impreuna cu prietenii catolici cu care petrecusem o saptamana de discutii duhovnicesti despre martiri. A fost singura data cand am vazut-o plangand.

4) Pentru ca stau in Occident de 20 de ani, si sunt inconjurata de milioane de neortodocsi, si am o multime de prieteni neortodocsi pe care ii iubesc. Unii sunt credinciosi catolici, unii chiar atei. Nu pot sa cred ca mantuirea este aproape exclusiv pentru ortodocsi (de altfel nici tu, Sherlok Holmes (sau nu erai tu?), nu ai spus asa in mesajul cu Muntele, care partial mi-a placut)

De altfel, faptul ca eu acum sunt ortodoxa practicanta se datoreaza si unei persoane catolice, care inainte de studiul teologiei, inainte chiar ca eu sa cunosc prea multe lucruri, mi-a atins inima cu trairea ei profund crestina, care i se vedea pe fata, cu bucuria, delicatetea, inteligenta ei crestine. De atunci am mai cunoscut si pe altii asa.

Da, dragii mei, cu riscul de a va soca, as mai putea spune si ca iubesc Occidentul. Il iubesc pentru ca m-a acceptat, pe mine si familia mea, pentru ca pot trai aici tocmai din bagajul adus din tara unde m-am nascut : mai intai din studiul lingvistic printre altele si al limbii romane, pe urma din predarea religiei. Pentru ca apreciez, cu toate defectele acestuia, libertatea si o anumita naivitate a occidentalilor care nu au cunoscut de mai demult decat noi o societate tiranica. Pentru ca am prieteni occidentali tipici, si ii vad zi de zi.

5) Pentru ca unii din autorii care m-au adus si m-au mentinut pe mine la ortodoxie si care imi bucura inima si mintea si ma fac sa-L iubesc pe Dumnezeu sunt, in mod ciudat, neortodocsi : C.S. Lewis (un anglican) si G.K.Chesterton (un catolic) (poate o sa infiintez cu thread despre ei daca o sa am timp, sa vedeti ce frumos si bine scriu – si cu UMOR ; umorul este, dupa pareera mea, Sherlok Holmes, o caracteristica crestina, nu neaparat ecumenista)

6) Stand in Occident ca ortodoxa de atata vreme am avut prilejul sa ma intalnesc cu multi ortodocsi convertiti de la alta confesiune la ortodoxie. Mai ales ca am fost in parohii mixte, care foloseau limba tarii in care se aflau. Pot spune ca multi dintre ei nu ar fi ajuns ortodocsi daca nu ar fi exista dialoguri si intalniri ecumenice. Nu am cunoscut mai pe nimeni care sa se fi convertit citind textele dure impotriva altor confesiuni, fie ele si de la sfintii parinti noi si vechi. Or fi existand, nu zic ! Dar cred ca sunt rari.

As putea si eu sa va aduc citate si argumentari, am si eu multe. Mie mi se pare insa ca tocmai sportul asta, ‘aruncarea cu citate’ :-), este o practica teologica lipsita de sfintenie. Am dat si eu in ispita asta de multe ori si o sa mai dau, probabil. As vrea deci doar sa spun ca spun ca mantuirea ii apartine lui Dumnezeu ; numai El stie cine o sa fie mantuit. Poate ca noi, ortodocsii, care am primit mai mult decat ceilalti, care avem plenitudinea – ca eu asa cred, ca si alti ‘proecumenisti’, altfel n-as mai fi ortodoxa aici, in occident – vom fi judecati mai aspru decat cei care au pimit mai putin. Noua ni se cere mai mult.. asta sa facem, nu sa stam la discutii despre posibilitatea mantuirii celorlalti, daca nu o facem din grija si dragoste. Hristos spune in Evanghelia judecatii care se citeste la inceputul Postului ca cei care ‘l’au vazut flamand si nu l-au hranit, etc’ nu vor ajunge in Imparatia cerurilor. Oare cati dintre noi ortodocsii ajungem pe acele culmi ale dragostei de Dumnezeu si ale aproapelui, ca sa credem ca vom fi mantuiti fara dragostea, iertarea si milostenia lui Dumnezeu ? - uite, ca iar am dat in teologie.. O fi inevitabil!

Si un ultim gand : daca din dragoste si din dorinta ca ei sa se faca ortodocsi le spunem astfel de lucruri aspre neortodocsilor sau le publicam pe situri publice, atunci as vrea sa va zic, din experienta mea (si am trait pana acum in 3 tari din vestul Europei), ca felul asta de discursuri nu ajuta occidentalii, care sunt obisnuiti cu alt fel de a vorbi. Aici in Occident mai mult musulmanii extremisti vorbesc in acest fel. Ei atunci ne trateaza de talibani si nu se mai uita a doua oara la noi. S-ar putea ca ei, citind astfel de lucruri, chiar sa piarda o sansa se a se interesa de ortodoxie.

Cam atat deocamdata.
Hristos a inviat! As vrea sa ne scriem in acest duh. Daca am jignit pe cineva va rog sa ma iertati.

PS Sper sa nu fiu banata acum, pentru ca am vazut la conditii ca nu se accepta 'propaganda ecumenista' Nu cred ca astza am vrut eu sa fac aici, dar cine stie cum o sa fiu interpretata? In cazul asta, va zic ramas bun!
Reply With Quote