În prealabil postat de Fani71
Notiounea de iconomie (deci, si de pogoramant, care este o varianta mai mult latinizanta, traducerea cuvantului dispensa, daca nu ma insel) nu vine de la teologii modernisti sau din minti pacatoase, ci a fost introdusa de sf. Vasile cel Mare in Epistola catre Amfilohie. El spune acolo ca in anumlite cazuri, cand este in joc mantuirea cuiva, este bine sa nu se aplice canoanele cu strictete, pentru a nu se strica economia (adica planul de mantuire) al lui Dumnezeu. Deci PENTRU MANTUIRE, canoanele se pot aplica in feluri diferite sau chiar nu se aplica. La ortodocsi, canoanele nu sunt vazute ca legi, ci ca indreptar, ajutor, si abaterea de la ele este necesara si dorita de multi parinti.
Daca tu, Emanuel, te opui si spui ca vom merge in iad toti cei care o vom aplica (preoti sau mireni), atnci te gasesti in afara credintei ortodoxe si esti influemnat de dreptul canonic catolic (cum se aplica el pe vremuri).
Sfantul Evloghie, patriarh al Constantinopolului, (581-607) a spus: "Iconomia poate fi practicata in mod drept de fiecare data cand doctrina credintei ramane intacta" Cu alte cuvinte, iconomia priveste implicatiile practice ale credintei crestine. de ex. nu se poate spune prin icoomia unui om ca de fapt sunt doua persoane nu trei in Sfanta Treime.
Deci, in ceea ce priveste contraceptia, sunt de acord cu tine si cei care zic ca in principiu un cuplu crestin ar trebui sa accepte nasterea de copii (NB daca practica abstinenta periodica, ei tot pot avea copii, ca nu este o metoda sigura). Asta este principiul. Dar sunt anumite situatii in care proncipiul nu se aplica din iconomie, pentru motive de care stie parintele duvovnic si cei doi, si de care am vorbit la inceput pe acest thread, si nu as vrea sa le mai repet. Asta se face spre MANTUIRE.
Poti citi despre asta in diverse carti, situri insa nu am sa-ti dau deocamdata. Oricum eu stau in Belgia si cunosc mai mult situri in alte limbi.
A, daca vei zice ca chestia asta contrazice credinta, atunci sa stii ca principiul iconomiei se aplica inca din primul mileniu foarte des tocmai pentru casatorie, de ex; casatoria dupa divort sau casatoria a doua si a treia. Credinta este ca mariajul e unul.
Exista si o sfanta de care stiu eu care a avut doi soti, de primul a divortat.
|