Citat:
În prealabil postat de georgeval
Eu stiu ca Hristos in discutia cu Nicodim accentueaza necesitatea botezului pentru mantuire, de aici multi Sfinti Parinti au ajuns la concluzia ca botezul copiilor este potrivit pentru ca pacatul sa nu se dezvolte. "Ai copil? sa nu ia timp rautatea. Sa fie botezat din pruncie...." (Sfantul Grigorie Teologul).
Multumesc! De mult cautam o referinta pentru motivul pentru care s-a trecut d ela botezul adultilor la cel al copiilor, stiind ca la ortodocsi nu este considerat pacatul originar in om ca o 'vina', ci ca o 'boala', deci motivul nu a fost sa nu moara nebotezati si sa se duca in 'limbe' (cum a precizat Scrabble).
"Pentru teologia ortodoxa pacatul stramosesc este o boala spirituala, nu jignire la adresa lui Dumnezeu. Ce fac? Las sa se dezvolte aceasta boala? sau caut sa ma vindec de la inceput? Daca pacatul este o jignire pot amana aceasta impacare si la varsta "maturitatii".
Da, exact!
A mai fost un motiv pecare il gasisem eu: din cauza ca imperiul roman devenise crestin in majoritate, si atunci cresterea unul copil in credinta crestina devenise de la sine inteles.
"Si nu in ultimul rad, vreau sa subliniez ca multe lucruri nu au fost spuse direct de catre Hristos. Asa pot sa cad in capcana interpretarii ad literam si ma izbesc de intrebarea: Unde scrie in Scriptura ca este pacat sa fumezi? sau unde a spus Hristos direct asta?
Nu cred ca asta este solutia. Scriptura trebuie interpretata in Duh.
|
Sunt de acord! Nu cred ca Scriptura este un indreptar moral in felul asta!
Nu litera, ci duhul mantuie..