Daca a avut cineva vreo discutie despre cum se tineau posturile si care erau traditiile, a inteles semnificatia sacrificarii animalelor.
De exemplu posturile tinute de parintii nostri erau mult mai dastrice din punct de vedere al alimentatiei. Pornind de la faptul ca se schimbau vasele in care se gatea in tot restul anului, sau se opareau, pana la faptul ca nu mancau cu untdelemn in prima si ultima saptamana.
In general la tara mancai carne doar Duminica, sau la sarbatoare. Nu din considerente religioase , ci practice, ca nu aveau de unde sa tai atata viietate.
Taierea porcului e logica sa fie in Ajunul Craciunului, pentru ca:
- carnea de porc trebuie pastrata la frig
- daca taiai porcul inainte de Postul Craciunului , cand se consuma? Trebuia sa treaca postul nu?
- cu ce pregateai masa de Craciun, cand media unei familii era de 10 persoane?
Pe aceleasi considerente se merege si cu taierea mieilor de Paste.
Fiecare isi traieste sarbatoarea asa cum simte. Dar pana la a afirma ca e o barbarie sa tai animale e cale lunga.
Animalele sunt date oamenilor, ca sa ii ajute la treburi, ca sa-i sature pe cei ce nu se pot satura cu altceva si pentru a le alina singuratatea unora.
Daca se merge pe logica ca sufera la moarte, atunci nici ouale nu sunt bune si restul vietatilor, fie ele animale, pasari, pesti sau plante.
|