Sufleteste. Stiu ca in perioada sarcinii (inca din primele zile) sotii nu mai au ingaduinta sa faca dragoste, considerandu'se zamislirea copilasului drept implinirea dragostei trupesti. Cu toate ca dragostea trupeasca poate fi vazuta si drept legatura puternica a unitatii celor doi, nu trebuie trecut insa cu vederea motivul acestei fapte de dragoste.
Trupeste. Tin minte ca am citit la Parintele Arsenie Boca (sper sa nu fi inteles eu gresit) ceva de genul: dragostea trupeasca petrecuta in perioada sarcinii duce la dezvoltarea copilasului intr'un mediu incarcat de hormon sexual (testosteron), cee ce, mai tarziu, va duce la inclinatii ale acestuia spre sexualitate timpurie.
Plata nevointelor. Cine reuseste sa vietuiasca in casatorie potrivit tuturor indrumarilor pastrate de Biserica se va bucura de multa sanatate trupeasca si de slava martirilor: "Sfintilor Mucenici, care bine v'ati nevoit, rugati'va lui Dumnezeu sa se mantuiasca sufletele noastre." Acestia - si nu altii - sunt luati drept ocrotitori ai familiilor crestine.