Citat:
În prealabil postat de zoridezi
Am citit pe undeva ca nu... dar mie imi vine greu a crede 
Daca noi oamenii excelam in ceea ce priveste inteligenta, din punct de vedere a fiintelor pur spirituale se spune ca diavolul e cea mai inteligenta fiinta. Deci cum se face ca din tot arsenalul de cunostinte, tocmai ghicirea/cunoasterea gandurilor este imposibila pentru un drac? 
Atunci cum mai lupta demonii cu crestinii, nestiindu-le inclinatiile, slabiciunile, temerile, pasiunile, etc.?
Zau ca nu inteleg... luminati-ma un pic
Aaaa si nu imi sariti in cap, poate vi se pare absurda intrebarea... dar nu va ganditi ca sunt multi care cu puteri diavolesti au capacitatea sa cunoasca gandurile oamenilor? Sau aia or fi tot de-ai lui Dumnezeu? :|
|
Foarte buna ideea cu topicul acesta.
Personal cred ca gandurile care izvorasc din inima omului si sufletul omului le cunoaste numai Dumnezeu.
Diavolul este bun teolog si este si un bun cunoscator ar firii pamantesti si nu trebuie neaparat sa stie gandurile (adliteram) ca sa vada inclinatia unui om spre pacat. Are destula experienta cu oamenii ca sa stie cum sa ne atace si sa ne cunoasca slabiciunile. Dupa o anumita experienta de viata pana si noi oamenii ne putem cunoaste gandurile unii altora dupa privire, dupa atitudine, dupa tipul de om care ne sta in fata.
Ca un diavol sa aiba acces la gandurile unui om ar trebui sa aiba aceasta putere asupra omului (data de la Dumnezeu).
Totusi paralel cu acest subiect cred ca diavolul iti poate "arunca in minte" ganduri negative pentru a te influenta. Observi ca fac o deosebire clara intre "a ne cunoaste gandurile" si "a ne trasmite ganduri". Nu stiu cum face asta dar sunt convins ca asta o poate face.
Asa cum Hristos sta la usa si bate si asteapta sa-i dai drumul in inima ta asa nici diavolul nu are acces sa locuiasca cu tine pana nu ii dai drumul. Probabil cu cat il lasi mai mult sa aiba putere asupra ta cu atat mai mult el (diavolul) te va cunoaste mai bine si va avea acces la gandurile tale sau doar la o parte din ele.
Dumnezeu in schimb cunoaste toate ramurile sufletului, dar ii lasa omului- prin dragostea Sa minunata - liberul arbitru pentru a decide ce vrea sa faca cu viata sa.
Abia astept sa aud si alte pareri referitor la acest subiect din care sa invatam cu totii.