View Single Post
Vechi 06.05.2009, 11:38:15
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Pentru un credincios obisnuit, care duce o viata civila (serviciu, familie, etc.), deci care nu este preot sau monah, sau din alta persoana din acesta tagma (cu pregatirea spirituala si fizica aferenta), slujbele ortodoxe sunt percepute mai lungi.
Poate si pentru ca ele nu sunt intelese (din punctul de vedere al continutului) decat de f.putini.
Un adult obisnuit, care n-a facut in scoala ore de religie si care treptat se doreste sa se adanceasca in credinta, este nevoie sa inteleaga mai intai bazele: ce fel slujbe sunt, care sunt partile componente, cantari si rugaciuni, gestica (cand se ingenunchiaza, cand se face ceva sau altceva) etc.
Eu am descoperit de ex. abia azi de ce tot se trage perdeaua (acum stiu si cum se cheama) si inchid sau se deschid portile altarului si cand.
Un om care nu are nici o cunostinta, decat credinta, si se duce la o slujba, greu pricepe cum sa intre in contact cu Dumnezeu si greu ii este sa stea ore intregi.
Este poate ca la un spectacol de opera, sau la un concert clasic unde daca nu ai idee, nu intelegei si te plictisesti.

Si in final mie mi-ar place sa fie mai multa rugaciune efectiva (pentru diverse nevoi si dureri) si mai putine cantari repetitive (ectenii). Sa ne putem ruga (daca tot mergem la biserica intre oameni) cu totii si impreuna cu preotul.

Chiar va intreb: voi la slujba il urmariti pe preot/slujba, sau va rugati in legea voastra?
Reply With Quote