View Single Post
Vechi 06.05.2009, 12:01:45
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Sophia, ecteniile sunt rugaciuni de cerere. Trebuie sa stii ca rugaciunile sunt de trei feluri: de slava, de cerere si de multumire. Nu poti numai sa ceri in rugaciune fara sa si multumesti pentru ce ai primit de la Dumnezeu, si nu poti sa ii multumesti lui Dumnezeu fara sa ii dai slava, nu? Daca ai sa fii atenta la Sf Liturghie ai sa vezi ca toate cantarile sunt de fapt rugaciuni in care credinciosii si preotul fie cer ceva de la Dumnezeu, fie multumesc pentru ceva, fie il preamaresc pe Dumnezeu, sau toate in aceeasi rugaciune.

Acasa te rogi in legea ta, dar la biserica, eu cel putin, urmaresc rugaciunile care se spun acolo. Altfel ce rost ar mai avea sa mergi duminica la biserica?

Intra-adevar, Sf Liturghie este perceputa ca fiind mult mai scurta daca stii ceea ce se intampla. Imi aduc aminte ca atunci cand eram copil mersul duminica la biserica mi se parea o plictiseala groaznica. Nu stiam ce se intampla, nu stiam ce vine, nu stiam cat o sa mai dureze, si fiind copil nici nu vedeam ce se intampla fiindca eram acoperita de inaltimea adultilor. Asa ca o chinuiam pe mama cu "Hai sa plecam, cat mai stam, dar ai spus ca plecam indata, de ce nu plecam, etc etc etc...." Si plecam intr-un final ca nu mai putea saraca mama. Ei, dar cand, adolescenta fiind, am avut curiozitatea sa merg la biserica, si mi-a placut foarte mult, si am invatat cam care e mersul rugaciunii, si ce inseamna, cele doua ore trec repede.

Ma gandesc ca cei care sunt seriosi si vor sa mearga la biserica trebuie sa faca un efort sa asculte Sf Liturgie si macar sa stie ce vine si cand. Daca ti-e greu sa te concentrezi doar ascultand, poti sa iei o carticica cu Sf Liturghie cu tine si sa urmaresti de acolo, poate sa si canti in soapta sau cu voce mai tare daca vrei. Asa ai sa vezi ca timpul trece mult, mult mai repede.
Reply With Quote