View Single Post
Vechi 06.05.2009, 12:40:33
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Noesisaa, tu ai dreptate, dar eu vorbeam de altceva.
Ma refeream la rugaciuni concrete, pentru anumite nevoi ale comunitatii, nu numai ale mele.
Ecteniile si alte cantari de rugaciune din timpul slujbei sunt stabilite la modul general de sinoadele bisericesti, dar oamenii au nevoie si de rugaciuni mai concrete potrivite cu situatia in care se afla intr-o anumita perioada de timp.
De ex. unii preoti se roaga in mod special (desi nu sta scris cred in cartile slujbei), pentru persoane bolnave, la inceput de an scolar sau in perioada de examene pentru succes, respectiv minte limpede celor ce invata sau dau examene, etc.
In unele biserici pe acatiste se pun cereri exprese ale persoanelor (pentru sanatate, sau pentru copil, sau pentru serviciu etc.) si atunci preotul stie exact pentru ce sa se roage. Altii citesc numai liste de nume, pentru sanatatea lor si atat.
Sau poate difera in functie de tipul slujbei (vecernie, liturghie etc.). Nu stiu exact.
Acum ne aflam in perioada grea si ar trebui ca impreuna (si cu preotul pare mai eficienta rugaciunea) pentru a iesi din greutati cu locul de munca, cu serviciul, sau pentru a avea familie si copii etc.
Mie imi plac f.mult si acele rugaciuni speciale care se citesc la anumite liturghii (de ex. de Rusalli, sau de Sf.Vasile), cand ne rugam cu tot cu preot in genunchi impotriva raului si a greutatii.
La asa ceva ma refeream in speta.
De asta spun ca astea ar fi mai utile decat atatea ectenii (cred ca sunt vreo 6-7 ectenii unele lungi la Sf. Liturghie).
Reply With Quote