Doamne ajuta si tie, Emanuel. Sa ne ierti daca ne cam dam la tine, dar ce sa-i faci! Daca gandim altfel? Tu esti foarte categoric cu ceea ce zici.
Vreau sa mai adaug la ce a zis ory (subscriu):
1) canoanele nu sunt dogme; orice ai zice, nu este corect sa zici ca nerespectarea lor este 'apostazie', cum ai zic de cateva ori.
2) canoanele nu sunt absolute; ele nu se aplica numai cu economia, de care am vorbit alta data, ci tinand seama si de momentul si locul istoric; nu e tot aia 'sa iei ierburi' ca sa nu faci copii, ca pe vremurile parintilor, si sa iei contraceptive. Ierburile alea in general erau si abortive sau puteau omori mama. Si e vremea aia nu se descoperise genetica si chemioterapia, de care se stie ca da mutatii genetice. Nu mai e nevoie sa reiei argumentatia de mai sus, stim ca tu crezi ca ar trebui sa facem copii handicapati, dar aici gandesti altfel ca multi preoti.
3) Orice ai zice, nu esti tu episcop sau preot ca sa spui cate pogoraminte se pot da si de ce fel.
4) Chiar si unele pacate mai mari nu se considera la fel pacat in anumite conditii. De exemplu daca ai o sarcina extrauterina trebuie neaparat avortat embrionul pentru ca nici el nu se poate dezvolta, nici mama nu are sanse de supravietuire; sau daca omori in razboi nu se considera la fel ca o ucidere; sau sunt martire care s-au sinucis (s-au aruncat de la fereastra) ca sa nu fie violate.
Morala nu este absoulta. Numai dragostea este.
5) proorocii nu exista prea multe in zilele noastre. Ai putea tu sa-mi citezi vreun prooroc?
6) Totusi, suntem in Biserica. Cine iti spune TIE ca esti mai presus ca ea si ca ea se duce de rapa, iar tu esti pe calea cea buna? Ca vorbesti cam prea aspru dupa parerea mea.
Doamne ajuta!
|