1) uneori si canoanele au fost numite dogme dumnezeisti , dar nu asta e problema , pogoraminte se pot face si la dogme chiar daca mult mai greu ... problema este alta : sfintii parinti au hotarat ( nu eu ) niste limite pentru pogoraminte ; de exemplu ei admiteau sa mai micsoreze canonul unei femei care a facut avort de la 5 ani sau cat avea la 2-3 ani , sau si mai putin , dupa caz , dar in functie de pocainta respectivei femei ... asta era pogoramantul sfintilor parinti in cazurile avorturilor sau anticonceptionalelor ... insa a lasa pe barbati si femeie care folosesc de exemplu prezervative sa vina la impartasanie , fara chiar ca ei sa doreasca din tot sufletul sa se lase de ele , si sa zica la spovedanie ca nu vor mai face asta in veci , asta nu se poate ; este peste limita , asta nu mai este de la Dumnezeu , ci este o blasfemie , nu mai poate asta fi numit pogoramant ... ce treaba are omul care pacatuieste impotriva Duhului sfant , caci a face un pacat fara sa vrei sa te pocaiesti e hula imptriva Duhului , cu impartasania ? nici una ... insa preotii care lasa oameni sa se impartaseasca cu asa pacate , fac un mare pacat , si se osandesc in mod sigur impreuna cu cei care au cutezat sa vina la imprtasire in starea asta de nepocainta ... asta am vrut sa zic eu ... eu stiu ca sunt slabiciuni , mai cade omu in pacate , da nici sa fie lasat sa se impartaseasca asa in starea de nepocainta totala , si apoi sa se si laude cu asta la ceilalti , ca el are dezlegare la anticonceptionale si nu e asta nici o problema ... caci felul in care vorbesti nu este de la Dumnezeu , tu de-a dreptul incurajezi pe altii sa foloseasca anticonceptionale " neavortive " , si zici ca asta nu e nimic , ca e simpla tehnologie ... nu e deloc asa ... de asta sunt eu as de categoric ; categoric ca e gresit sa spui asa ... poti sa vii si sa spui : " uite domle eu is mai slab , mai cad in pacatul asta , rugati-va pentru mine , ca stiu ca nu e bine " si sa nu sfatuiesti pe altii la asa ceva ci din contra sa le zici sa nu faca pacate de astea , asta da , ar mai merge , s-ar vedea o pocainta la tine , da asa sa vii si sa zici ca asta e tehnica selolului nostru , asta nu e de la Dumnezeu ... nu vad lucrarea lui Dumnezeu in cuvintele tale ...
2) canoanele nu sunt absolute , dar nici sa le calci in picioare complet ... trebuie tinut cont si de ele , ca astea sunt calea mantuirii , si mantuire fara pocainta nu exista ... ai o slabiciune , bun , dar sa vedem si pocainta ... de aia sfintii mai lasau si ei de la ei , insa nu de tot , sa zica ca poti face pacatu ala ca nu e nimic ... asta nu se poate ... omu nu se poate ajuta prin sfintele taine daca nu are si el pocainta macar o trime din cat ar trebui sa aiba ... iar in canonele alea de mai sus , vezi ca se zice ca nu singurul motiv de pacat este ca mama este in pericol cu ierburile , ci zice ca asta e tot un fel de ucidere ( ucidere dupa intentie : " 119. -"Femeile, care-si omoara copilul in pintece prin mestesugire, se supun canonisirii ucigasului. La noi nu se tine seama de subtilitatea expresiei de copil format sau neformat in pintece, caci nu se osindeste numai pentru copilul care va sa se nasca, ci si pentru primejdia femeii, care s-a pus pe sine in pericol de moarte, caci de multe ori, femeile care fac astfel de incercari se nenorocesc si mor. Pe linga aceasta, se mai adauga si uciderea copilului, ca o ucidere dupa intentie. Pocainta lor nu se va intinde pina la moarte, ci sa se primeasca dupa zece ani, insa sa se aprecieze bine felul lor de indreptare, nu numai dupa multimea anilor, ci si dupa evlavia intru pocainta" - Sf. Vasile, 2. " ) , chiar si daca prin ierburi doar a scurs din pantece ; daca a scurs din pantece nu e embrion ci este " rodul trupului " care e samanta de inmultire ... dau citat inca odata :
" 124. -"Femeia ce va bea ierburi ca sa scurga rodul trupului si sa nu nasca coconi, aceea sa aiba pocanie cinci ani si metanii cite treisute cinci pe zi. Iar de va face si barbatul asa, mai rau este, nici Biserica sa nu-i primeasca prescura lui, nici prinosul lui, de nu se va pocai" -PBG, 20 "
deci exista la sfinti ucidere dupa intentie , si aia este si cand isi scurge rodul trupului ca sa nu poata avea copii ... astea sunt metodele " neavortive " , pe care sfintii tot avortive le-au numit ...
uite in canonul de mai sus si felul cum intelegeau sfintii parinti iconomia : " Pocainta lor nu se va intinde pina la moarte, ci sa se primeasca dupa zece ani, insa sa se aprecieze bine felul lor de indreptare, nu numai dupa multimea anilor, ci si dupa evlavia intru pocainta " ... deci prin iconomie ei nu inteleau ca o femeie ( barbat ) care nu se leapada de metodele anticonceptionale sa fie primita la impartasire ; nicidecum , ci se intelege sa ii mocsorezi canonul de la 10 - 5 cat avea dupa canon normal , la 2-3 ani sau mai putin , in functie de pocainta ei ( lui ) ... deci pocainta sileste harul dumnezeuiesc sa intervina si micsoreaza canonul , asta e iconomia , insa a lepada canoanele de tot , nu mai e iconomie ci apostazie cu totul ...
3) eu nu sunt episcop dar stiu si eu canoanele si cum intelegeau sfintii iconomia ...
4) razboiul este ucidere , pentru ca cei care au fost in razboaie primesc canon de 3 ani de oprire de la impartasanie , canon care se poate micsora dupa caz ... insa nu e chiar asa ca razboiul nu e ucidere , e ucidere , si e pacat ... ca biserica admite raboiul de aparare , da , dar nu il si binecuviteaza , caci razvoiul oricum ai lua-o e tot pacat ... martirele care s-au sinucis ca sa nu fie violate nu se considera pacatul lor , ci se considera uciderea violatorului ; se considera ca ele au marturisit credinta si se numesc sfinte mucenite ... avortul nu se poate accepta nici in caz de viol , sau incest , sau cand e in pericol mama ; asta a zis-o constantin stoica ala , dar Biserica nu accepta asa ceva ... mama sa fie martira si nu ucigasa si se va numara in randurile sfintilor ... ce sa ii faci , astea sunt riscurile casatoriei ... riscuri exista peste tot ; un om care ajunge in pericolul de a fi amenintat cu moartea pentru ca sa pacatuiasca trebuie sa moara pentru mantuirea lui si nu sa pacatuiasca din cauza primejdiei ...
5) pot sa iti dau o lista de zeci de prooroci din ultimele secole , inclusiv ultimul , si care au proorocit exact cu privire la vremurile noastre ...
6) nu Biserica se duce de rapa , ci ierarhia si preotii si credinciosii care acuma schimba ortodoxia ...
|