Citat:
În prealabil postat de AlinB
In ceea ce priveste asa zisele "argumente" iata cum stau lucrurile:
1. Sabatul, "ziua de odihna" n-a fost stabilita la Creatie ci a fost data lui Moise dupa iesirea din Egipt.
|
Sabatul, ziua de odihna, sambata a fost data omului cu mult inainte de iesirea din Egipt, chiar la Creatiune:
Facerea 2,3 "Și a binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut și le-a pus în rânduială." (versiunea ortodoxa)
Dvs, spuneti ca "ziua de odihna n-a fost stabilita la Creatie". Textul de mai sus va contrazice de 3 ori:
1a. Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea. Binecuvantarea asezata asupra zilei a saptea lasa sa se inteleaga ca, prin aceasta, ea a fost declarata ca fiind un subiect deosebit al favorii divine si o zi ce urma sa aduca binecuvantare fapturilor Sale.
1b. Si a sfintit-o. Actul sfintirii a constat dintr-o declaratie ca ziua era sfanta, sau pusa deoparte pentru scopuri sfinte. Ziua a saptea a fost sfintita si, ca atare, proclamata sa fie o zi sfanta. Acest act de binecuvantare a zilei a saptea si de declarare a ei ca sfanta a fost făcut in interesul neamului omenesc pentru folosul caruia a fost instituita ziua a saptea. Sabatul saptamanal al zilei a saptea il considerati probabil o institutie a dispensatiunii iudaice, insa raportul inspirat declara ca el a fost instituit cu mai mult de doua milenii inainte ca primul israelit (un descendent al lui Iacov, Israel) sa se fi nascut. Mai avem, în plus, si cuvantul lui Iisus care declara: „Sabatul a fost facut pentru om” (Marcu 2,27), care arata in mod clar ca aceasta institutie nu a fost lasata numai pentru iudei, ci si pentru intreg neamul omenesc.
1c. Pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit. Dumnezeu nu a putut avea un motiv mai inalt pentru a-i prescrie omului odihna in ziua a saptea, decat ca, odihnindu-se in felul acesta, omul sa se poata bucura de prilejul de a reflecta la iubirea si bunatatea Creatorului sau si astfel sa devina ca El. Dupa cum Dumnezeu a lucrat timp de sase zile si S-a odihnit in ziua a saptea, tot așa si omul urma sa munceasca timp de sase zile si sa se odihneasca in cea de-a saptea. Acest Sabat saptamanal este o institutie divina data omului de Dumnezeu, Creatorul, iar respectarea ei este ceruta de Dumnezeu, datatorul Legii. Prin urmare, a retine pentru om o parte din el, sau tot timpul acesta sfant, inseamna a fi vinovat de neascultare si de furt fata de Dumnezeu ca stapanul initial al puterii omului si al timpului sau. Ca o institutie intemeiata de Dumnezeu, Sabatul merită cinstea si stima noastra. Neglijarea de a face acest lucru este considerata de Dumnezeu un pacat.
Verbul „S-a odihnit”,
shabath (de unde deriva termenul Sabat, sambata), inseamna literal „a inceta” lucrul sau activitatea. Dupa cum un mester incheie lucrarea sa, atunci cand a adus-o la nivelul idealulio sau si, in felul acesta, inceteaza sa lucreze la ea, tot asa intr-un sens infinit superior Dumnezeu a incheiat creatiunea lumii prin incetarea de a mai produce ceva nou, si apoi S-a „odihnit”. Dumnezeu nu S-a odihnit pentru ca avea nevoie de odihna (vezi Isaia 40,28). Prin urmare, odihna lui Dumnezeu nu este nici rezultatul epuizarii, nici al oboselii, ci incetarea ocupatiei anterioare. El nu S-a odihnit pentru ca avea nevoie de odihna, ci pentru a ne da exemplu ca si noi sa ne odihnim in ziua a saptea.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Sabatul saptamanal nu e singura sarbatoare evreiasca desfiintata o data cu Legea Noua.
|
- Sabatul saptamanal nu e o sarbatoare evreiasca, el a fost instituit pentru intreg neamul omenesc (vezi mai sus)
- Sabatul saptamanal nu a fost desfiintat o data cu Legea Noua. Nu puteti aduce probe biblice pentru o asemenea "desfiintare". Sa nu confundam sabatele ceremoniale cu sabatul zilei a saptea (Sabatul saptamanal-cum il numiti dvs.)
Imi pare rau, insa de celelalte puncte nu ma pot ocupa acuma, stiti, este Sabat si plec la Biserica :)
Va doresc un Sabat binecuvantat!
Postat de crinutvasile la 2.05.09 ora 8:35
... si bineinteles crinutvasile a fost banat, iar postarea lui stearsa... dar acest lucru nu aveti de unde sa-l stiti...
Postat de ghedeonion la 2.05.09 ora 16:45 (banat la randul lui)
Citat:
În prealabil postat de AlinB
2. Depinde fiecare ce intelege prin "implinire" si "schimbare".
|
Dvs. intelegeti altceva decat a vrut sa spuna Domnul Hristos?
Citat:
În prealabil postat de Iisus Hristos
“Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor.”(Matei 5,17-19)
|
Domnul Hristos a fost suficient de explicit. Remarcati va rog si avertismentul Sau: cel ce va strica una din cele mai mici din aceste porunci din Lege (si porunca a IV-a e socotita foarte mica din moment ce nu se considera a fi demna de respectat), ba inca se va incarca si cu pacatul inducerii in eroare invatandu-i pe oamenii ca nu mai trebuie respectata, va fi socotit prea mic pentru a intra in Imparatia Cerurilor!
Citat:
În prealabil postat de AlinB
3. Indoielnica afirmatie.
|
De ce indoielnica? Aveti dvs. un singur exemplu biblic ce atesta faptul ca apostolii ar fi pazit ca zi de odihna si de cult duminica in locul sambetei?
Citat:
În prealabil postat de AlinB
4. Cand ?
|
Spuneam ca “4. Maica Domnului insasi a pazit ca zi de odihna sambata conform poruncii…” Ea nu a considerat porunca [a IV-a] ca fiind prea “mica”, sau “desfiintata la Cruce”, ci chiar in situatia extrema a inmormantarii Fiului ei, a pazit sambata si a lucrat duminica:
Luca 23,56-24,1
“Și, întorcându-se, au pregătit miresme și miruri;
iar sâmbătă s-au odihnit, după Lege. Iar în prima zi după sâmbătă, foarte de dimineață, au venit ele la mormânt, aducând miresmele pe care le pregătiseră.”
Citat:
În prealabil postat de AlinB
6. Pentru ca nu este importanta ca sa faca caz de ea asa cum fac adventistii acum pentru a se deosebi pasamite de alte secte printr-un element care ei vor sa-l promoveze ca o caracteristica de superioritate.
|
Dumneata daca “promovezi” oricare alta porunca din Lege (nu minti, nu ucizi, nu curvesti, etc.), te consideri prin aceasta “superior”? Ei bine, nici noi… Facem doar ceea ce suntem datori sa facem, nu avem nici un merit prin asta.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Si tacerea de care vorbesti nu exista:
"16. Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,
17. Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos. " (Col. cap. 2)
|
Punctul 6. Se referea la “o tacere suspecta cu privire la aceasta schimbare”. Singurul text oferit de dvs. ca argument nu vorbeste despre o schimbare a zilei de odihna si inchinare. Se poate considera deci un
argumentum ex silentio in replica.