" Ce spune Emanuel aici este origenism! Este ca si cum omul despatimit trebuie sa fie ca un inger si sa i se atrofieze glandele si organele sexuale.
Nu e asa la parintii pe care-i tot citeaza. Este vorba de folosirea energiei sexuale la altceva, nu de disparitia ei. paintii spun despre patimi ca sunt energii prost orientate, nu energii rele care ne incurca la mantuire. Asta se poate vedea in orice tratat ascetic.
Se vede ca unii calugari care au dus o viata de infranare si rugaciune mai pot sa cada in pacat la 80 de ani, prin Pateric, asta arata ca mai aveau tot ce le trebuia pentru aceasta activitate. :-) "
nu am zis ca trebuie sa se atrofieze nimic ; am zis exact ca si sfintii : energia trupului este folosita in rugaciune nu mai este folosita in sex ; insa nu energia sexuala este folosita in rugaciune ci energia trupului , este o diferenta ; asta ca energia sexuala este folosita de calugari in rugaciune ai scos-o de la tine ... insa , calugarul care se roaga si cu trupul ca are harul ajuns si in trup , acela nu mai are vise si scurgeri si cicluri ...
iti dau un exemplu : eu nu mai am scurgeri de cand mi-a dat Dumnezeu darul acesta , insa , nu mi s-a atrofiat nici o glanda nici un organ ; ci doar nu mai folosesc energia trupului la ganduri desfranate ; mare scofala ... si de atunci nu mai am nici vise spurcate , nici scurgeri , si uite ca am 30 de ani si nu sunt nici bolnav , ca inainte cu ceva timp aveam si io scurgeri de alea nenorocite ... insa m-a izbavit Dumnezeu de mizeria aia ... si ma simt mult mai bine si trupeste si sufleteste ... trupeste ma simt mai bine deoarece am putere de post mai mult , fara sa ma mai afecteze deloc postul ; inainte daca as fi postit asa as fi avut ameteli mereu si multa lipsa de calciu ; acuma postesc mai tare , si nu mai am lipsa de calciu absolut deloc , m-am verificat , si totusi nu mananc deloc mult ... insa nu am atrofiat nimic , nu am taiat nimic , doar am reorientat energia trupeasca de la organele de jos inapoi spre inima , locul unde sta Dumnezeu ; am orientata atentia mintii permanent spre inima si nu o mai las sa alunece spre organele generatoare de patimi ... asa era si la Mantuitorul si la sfinti , Dumnezeu mi-a dat sa inteleg asta ... calugarii aia care mai cadeau si la 80 de ani cadeau deoarece nu aveau trezvie ...
|