Orice ai spune, comportamentul barbar din VT este incompatibil cu un Dumnezeu bun si iubitor. Nu exista scuze. Nu merge cu "erveii erau incapatanati", o fiinta careia orice ii sta in putere putea face astfel incat sa nu recurga la varsare de sange.
>>> Un cilindru vazut dintr-o parte arata ca un dreptunghi. Vazut de sus apare cerc. Si totusi nu e nici cerc, nici dreptunghi...
Problema trebuie privita in contextul istoric respectiv, in situatiile complexe care reprezentau realitatea de atunci. Din unghiul nostru in mod sigur adevarul este foarte distorsionat, pe cand din perspectiva vesnica te asigur ca Dumnezeu minimizeaza raul pe care dracul vrea cu tot dinadinsul sa-l amplifice. Nu uita ca viata noastra de cateva zeci de ani reprezinta doar inceputul si ca moartea nu e decat o trecere spre altceva, vom vedea exact spre ce in curand...
Vad ca vorbesti foarte detasat despre omul trimis Dumnezeu la moarte. Sunt curios daca ai mai fi fost atat de detasat in locul sau.
>>> Eu sunt condamnat oricum la moarte, tu la fel. Daca mor maine sau la 87 de ani, e cam acelasi lucru... Diferenta este ce intelegi tu prin moarte si ce inteleg eu - care sunt concepte putin opuse, nu? Oricum, n-as vrea sa fi fost in locul lui, clar. :)
Ca tot era vorba despre problema raului in alta discutie: aici nu avem un exemplu graitor in care Dumnezeu se foloseste de rau (ordonarea uciderii unui om cu pietre) pentru a ajunge la un scop (Florin-Ionut zice ca scopul este acela de a da evreilor un exemplu, de a-i face sa inteleaga).
>>> Minimeaza raul. Nu-l desfiinteaza in mod supranatural, din moment ce ar calca peste libertatea oamenilor (si eventual a demonilor, probabil). Dumnezeu poate sa stie ce s-ar putea intampla daca hulitorul traieste in continuare 99 de ani (si pierde sute de suflete pentru eternitate in "desteptaciunea" lui) sau daca moare de tanar ucis spre pilda unora pe care ii mananca limba sa-L sfideze pe Cel care i-a scos de sub egipteni.
"Și a zis către ucenicii Săi: Cu neputință este să nu vină smintelile, dar vai aceluia prin care ele vin!
Mai de folos i-ar fi dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară și ar fi aruncat în mare, decât să smintească pe unul din aceștia mici." Luca 17, 2
|