View Single Post
Vechi 08.01.2007, 22:32:34
volga
Guest

Implicit

Cred ca ar trebui sa ne gandim de doua ori atunci cand noi romanii afirmam ca suntem popor crestin. Da, de multe ori, (sau multi dintre noi), suntem crestini pentru ca suntem botezati. Atat. Ar trebui sa ne asumam greselile trecutului (de prezent … ce sa mai vorbim) si sa constientizam ca nu prea ni se potriveste poza aia idilica de buni, blanzi, iubitori de oameni si Dumnezeu.

- iobagia pana in secolul al XVIII-lea (sau sclavia alba)
- prizonierii tatari erau transformati in sclavi
- robia tiganilor, de fapt tiganii erau sclavi, dar inventivi cum suntem am dat sclaviei un nume nou: robie
- tiganii erau robi: domnesti, (ai statului, ai domnitorului); boieresti (ai boierilor) si manastiresti (ai manastirilor)
- in secolul XX prigoana impotriva evreilor, deportarea evreilor si tiganilor in Transnistria

"Pe strazile din Iasi din tineretea mea am vazut fiinte umane cu lanturi la maini si la picioare, altii cu zgarzi de fier la gat. Batai crunte, alte pedepse ca infometarea si legarea deasupra focului [...] femei despartite de soti si fiice de parinti oameni [...] vanduti ca vitele" (Mihail Kogalniceanu)

Desrobirea tiganilor in România s-a produs in anul 1856.

In vestul crestin, situatia nu sta mai bine.
Stim cu totii despre comertul cu sclavi. Despre umilintele, despre viata ingrozitoare pe care o duceau. S-au scris tomuri intregi. E vorba despre popoare crestine care comercializau sclavi, adica oameni, adica frati de-ai lor intr-u Domnul...
- SUA : abolirea sclaviei in 1868. (dar sa nu uitam ca Martin Luther King a murit in anii ‘60, nu de bucurie ci pentru ca a militat pentru drepturile populatiei de culoare din tara Libertatii).
- Cuba: tara cred exclusiv catolica, abolirea sclaviei 1886;
- Brazilia: abolirea sclaviei, 1888;
- Tarile Europei, in general, 1830 – 1860
- Imperiul Britanic: 1807, 1827, 1833, 1834;
- Franta: 1848
Dar, abia la 25 septembrie 1926 este semnata Conventia cu privire la sclavie (intra in vigoare la 9 martie 1927).

(Nici musulmanii nu au stat mai prost la capitolul comert cu sclavi. <<Arabii au facut comert cu sclavi africani pe rute prin Sahara sau pe coasta orientala a Africii, in special prin insula Zanzibar, pana in secolul XX.>> citat din www.wikipedia.ro)

Reply With Quote