Iata, ory, cuvintele tale sunt exact motivul pentru care trebuie sa discutam despre pacate. Faptul ca toata lumea este pacatoasa, este stiut, scrie si in biblie. Faptul ca Dumnezeu uraste pacatul intr-atat incat si-a trimis unicul Fiu, pentru a ne rascumpara pacatele, si asta e stiut.
Vad ca te conduci dupa deviza "Pacatul din fire nu are lecuire", dar pot sa te linistesc, ca nu este adevarata zicala, chiar daca rimeaza. Pacatul are lecuire daca vrem. Daca vrem. Faptul ca un pacat s-a generalizat, nu-l face un pacat mai mic, ci mai mare. Ca unii nu inteleg ca o anumita fapta e pacat, iar nu inseamna ca acest lucru nu se va intelege niciodata. Vine o zi cand vom dori sa intelegem chiar mai mult decat atat. Faptul ca la tine nu a clopotit inca, nu-i nimic, va clopoti si vei intelege. Altii au ajuns la aceasta intelegere a pacatului, l-au recunoscut si vor sa se lupte cu el. Cum? Prin rugaciune, spovedanie, cainta, milostenie, etc.
Este gresit inteleasa credinta? Se poate, dar nu de cei care asculta predici si incearca sa transpuna in viata cele auzite.Pacat numai ca pe tine te lasa rece.
In ceea ce priveste milostenia sorei tale, jos palaria! Eu cunosc multe persoane care procedeaza la fel, fara sa se laude, caci "stanga nu trebuie sa stie ce face dreapta", adica, daca am facut un bine, sa nu batem toba, ca nu ne sade bine. Ca si Dunezeu ne ajuta si nu se lauda.
Cat despre cei care predica in nestire teorii straine, eu pe acestia nu-i cunosc. Daca tu cunosti pe careva din acestia, trimite-i te rog la Biserica ortodoxa, caci vor avea ce invata.
Iar in ceea ce priveste folosirea cuvintelor in limbi straine, e mai bine sa le evitam si sa facem precum a facut Mantuitorul : a vorbit pe inteles.
Oricum, sa nu vorbim despre scara virtutilor, cat timp nu am inteles ce sunt pacatele si cum sa ne luptam cu ele.
Doamne ajuta!
|