Vașinec, nu-i corect să judeci oamenii după criterii abstracte. Eu vorbeam de o anume îngăduință și am făcut referire la situații concrete. Sunt sigur că majoritatea dintre cei care s-au mai răstit pe-aici nu au avut intenția să fie "răi" ci să apere ceva. "Mijloacele duhovnicești" nu se capătă peste noapte în afara cazurilor în care vorbim de autosugestie sau un efort al voinței, ambele lipsite de suport ontologic și inconsistente în timp.
Asprimea nu e sinonimă cu răutatea. Voi aveți o concepție legalistă despre viață în genere și nu mă mir că folosești versete în același fel cum se folosește codul penal, adică nu faci ceva pentru că scrie acolo să nu faci și dacă faci o să fi pedepsit. Unii dintre noi, ortodocșii de rând, suntem conștienți că adevărata viață duhovnicească e o luptă în care sunt iminente și înfrângerile. Imi aduc aminte de fratele acela din Pateric care-l întreabă pe bătrân: ce să fac dacă am căzut în păcat? "Te ridici și mergi mai departe". "Și dacă o să cad iar?". "Te ridici și mergi mai departe". "Și toate astea până când?". "Până la moarte".
|