Citat:
În prealabil postat de Andu30
Inainte sa-ti pui problema de rugaciunea inimii, eu cred ca pentru noi este o realizare sa ne rugam doar cu mintea, in orice loc, fara ca niciun gand sa intre si sa tulbure rugaciunea. In rugaciune este bine sa fi cat mai netulburat: daca te-as aseza intr-o intersectie zgomotoasa, in care trec tramvaie in ambele sensuri la fiecare doua minute pe langa tine si mai stai si cu soarele in fata iti garantez ca nu te vei putea concentra la rugaciune.
Incercarea ta de-a dreptul fara sens de a rade de diverse sfaturi de rugaciune pentru calugari eu unul o pun doar pe seama necunoasterii. Ca sa ajungi la rugaciunea inimii, trebuie ca rugaciunea sa ti se lipeasca de fire si chiar de respiratie, se poate ajunge la o rugaciune neincetata si chiar si in timpul somnului. Pentru asta tot corpul participa practic la rugaciune si te identifici cu ea. Atunci mintea nu va mai izvori ganduri aiurea ci va fii unita cu Dumnezeu. Dupa ce atingi aceasta rugaciune foarte putini oameni dupa ani si ani de zile pot sa coboare rugaciunea din minte in inima si sa simta o comuniune cu Dumnezeu de nedescris. Citatul de care pomenesti cred ca e scos de undeva unde se invata lipirea rugaciunii de respiratie, astfel la un moment dat de practica te vei ruga asa cum si respiri.
Dar poate e mai simplu sa radem de ce nu cunoastem nu-i asa... in loc sa cautam sensul anumitor lucruri... Este important sa te rogi tot timpul si fa-o asa cum ti se potriveste tie mai bine, asa cum crezi tu. Daca tu te rogi cel mai bine rezemata intr-un cot fa-o asa numai fa-o. Pana si pilda de care pomenesti accentueaza ideea de rugaciune neincetata si nu de o anumita forma a ei.
|
Andu30, eu chiar nu rad de asa ceva... poate ca am fost putin sarcastica desi acum recunosc ca nu am procedat corect... imi cer scuze

Pentru mine e important acest lucru, ma refer la pozitie fiindca eu fiind lipsita de experienta si de cunoastere (ai dreptate) confund rugaciunea care ar trebui sa fie facuta cu multa smerenie si cainta, cu o meditatie yoghina.. nu fac asta intentionat pentru ca stiu foarte bine diferentele dintre cele doua, dar pur si simplu e un mod de rugaciune impropriu mie, si astfel simt eu ca pot cadea in slava desarta... nu stiu daca m-ai inteles :)
Multumesc pentru sfaturi!