Citat:
În prealabil postat de AlinB
In primul rand, dupa cum observati, Sf. Scriptura spune clar: "la orice faptura". Nu exista o varsta minima.
|
Desigur putem interpreta si astfel cuvintele Domnului, insa ar fi aberant. Am putea propovadui Evanghelia si la cai (tot fapturi ale lui Dumnezeu), si apoi i-am si boteza. Pe asta se se bazeze oare practica "botezului cailor"?
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Pe urma, intentionat ciuntiti Sf. Scriptura.
Daca ati fi omis un verset, v-as fi inteles.
Dar dvs. omiteti o parte foarte importanta din verset: "iar cel ce nu va crede se va osândi".
Unde se incadreaza copii aici?
In aceasta lume nu vin fara pacat si desi responsabilitatea lor fata de pacat creste gradual, pacatuiesc ca orice adult si sunt supusi consecintei pacatului.
Fara indoiala ca e greu de vorbit de o "osandire" a copiilor pentru ca responsabilitatea lor este limitata, insa asta arata ca versetul dat de dvs. mai sus, in care botezul este precedat de necesitatea credintei se refera la adulti.
|
Este demn de notat ca, daca cineva capata condamnare, aceasta se datoreaza necredinței. Nu se face referire aici la botez in vreun fel sau altul, deoarece realitatea launtrica depaseste cu mult în importanta semnul exterior. Lipsa botezului ar fi pur și simplu un semn exterior al unei necredinte launtrice, necredinta care, prin ea insasi, este suficienta pentru a impiedica pe cineva sa ajunga la binecuvantarile mantuirii. Poate ca Iisus a prezis aici ca – la fel ca in cazul talharului de pe cruce - vor fi cazuri in care barbati si femei cu adevarat convertiti nu vor putea sa primeasca ritualul botezului.
Daca totusi sustineti ca partea "omisa" a versetului s-ar referi strict la actul botezului, rezulta o gravitate deosebita din botezarea pruncilor. Deoarece pruncii nu cred (nu au inca aceasta capacitate), botezandu-i ii destinam automat osandei. Si uite asa, in loc sa-i trimitem in rai (in cazul ca ar
muri botezati), ii trimitem direct in
osanda iadului!