Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Noi stim ca Evanghelia este vestea cea buna, veste ce n-o poate pricepe nici un prunc, nici un cal. In consecinta, nu noi facem lucrul acesta, ci ortodocsii fac botezul pruncilor si al cailor.
|
Vestea cea buna priveste omul.
Un copil, este sau nu om?
Este supus sau nu pacatului?
Daca neoprotestantii isi asimileaza copiii cu animalele si le asigura acelasi tratament dpdv crestin e problema lor.
Ortodocsii vad insa lucrurile altfel si in nici un caz cum sustineti
cu rautate dvs. (asimileaza animalele omului).
Citat:
Cine v-a spus asa ceva? "Marturia unui cuget curat" vi se pare a tine de domeniul exteriorului?
|
Asa cum am mai spus "marturia unui cuget curat" se refera la botez, iar botezul este o lucrare de Sus, daca aceptam faptul ca nasterea din nou se face "din apa si din Duh".
Lucrarea de curatire a lui Dumnezeu este cea care da marturie despre curatia cugetului, nu cel botezat care iese din apa si zice "sunt alb ca zapada".
La asta ma refeream cand spuneam ca pt. dvs este un semn exterior si ca legati lucrarea botezului de un semn exterior si
practic arbitrar.
Botezul curateste in mod egal si un copil, indiferent de varsta sau capacitatea sa de a da o marturie ca semn exterior a lucrarii botezului.
Si cand spun ca este
practic arbitrar ma refer la faptul ca desi un copil de 5-6 ani poate intelege jertfa lui Hristos si poate cere sa fie botezat, la dvs. practic nu i se pune niciodata in vedere aceasta optiune pentru ca traditia dvs. il considera "iresponsabil", si stabileste practic o varsta "oficiala" a botezului.
Daca vreti sa ma contraziceti, spuneti-mi cati copii ati botezat la o varsta de 5-8 ani in ultimii 10 ani in comunitatea in care va aflati, din cei care au crescut in familii crestine si au primit totusi o educatie crestina si cati i-ati lasat totusi sa astepte (sub ce motiv de fapt??) pana la varsta "oficiala".
Citat:
Pentru ca asa spune versetul. In versiunea ortodoxa, versetul suna mai acuzator: "iar cel ce nu va crede se va osândi."
|
Da, dar asa cum am spus,
contextul acelui citat arata clar ca se refera la adulti.
La ei botezul este conditionat de exprimarea personala a credintei, dvs. scoateti citatul din context (omitand in plus acele cuvinte relevante).
Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Dumnezeu nu ne forteaza se devenim ortodocsi sau adventisti, nici macar crestini. De ce ar face-o parintii pruncului? Atentie, nu discutam despre conduita, restrictii, etc. Discutam chiar despre liberul arbitru.
|
Dumnezeu nu va forteaza sa dati o educatie copilului sau sa-l hraniti.
Si totusi o faceti.
Este mai importanta hrana sau educatia decat mantuirea?
V-am invitat sa imi aratati cum afecteaza botezul liberul arbitru (asa cum sustineti).
Inca mai astept..