View Single Post
Vechi 12.05.2009, 04:07:49
claudiu-marius claudiu-marius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
As vrea sa reiau firul de la inceput si sa spun ceva despre problema neapropierii de Sfintele Taine in timpul cilului la femei (Despre ce 'perioade' specifice genului la barbati vorbesti, mdosat? Din cate stiu eu nu sunt perioade, dar li se intampla sa aiba scurgeri nocturne si la acea se zice eventual sa nu se impartaseasca).

Eu nu sunt de acord. Cred ca regula asta este o influenta iudaica infiltrata in crestinism. Asa credea si Sf Ioan Gura de Aur, care era impootriva acestei reguli si spunea ca numai pacatul ne intineaza. (Pot sa caut referintele)

Da, poate ca ciclul asa cum il cunoastem acum sa fie urmarea caderii, dar ca si moartea fizica, el nu a disparut odata cu Intruparea si Inviera lui Hristos. Proin botez, noi ramanem cu urmarile caderii - continuam sa murim, sa ne imbolnavim, sa avem ciclu, etc.. - dar ele nu mai au acelasi sens ca in Vechiul Testament. Ele pot fi cale spre mantuire si nu mai sunt piedici. Aa cum pentru crestini nu mai exista interdictii alimentare, caci 'Dumnezeu totul a facut curat', nu ar trebui sa mai existe nici interdictia sangelui.

Da, sa ne apropiem cu toata grosolania noastra nesimtitoare de cele Duhovnicesti! Dumnezeu o va sfinti si o va 'afina'.
Nu e chiar asa Fani !Femeile la menstruatie cat si barbatii care au scurgeri au interzis la impartasanie punct. si nu neaparat pentru varsarea de sange care se face ci datorita acelor celule moarte pe care femeile le elimina ,la fel si la barbati cai tot din singe provine si la ei.Cand te impartasesti te impartasesti cu insesi viata si trebuie sa te aflii curat sufleteste dar si trupeste si nu ai voie sa te apropii in necuratie adica in perioada in care se elimina acele celule care dau viata .Lucrurile acestea sunt reglementate de canoane in baza celor lasate fie prin viu grai sau in scris de Sf.Apostoli si atata timp cat noi muritori de rand fara sa fi facut vreo minune cum au facut Sf Parinti fara sa fi fost vazatori cu duhul nu avem dreptul sa le contestam Dupa Inaltarea la cer Mantuitorul pe acestia i-a lasat sa carmuiasca gloata(adica pe noi )si nu invers.Dumnezeu nu este absurd e adevarat dar nu este nici asa cum vrem noi fiecare in parte sa fie.Grija mare caci una este parerea teologica sau parerea Sf Parinti cu privire la un lucru si alta este relementarea prin canon in Biserica care este norma obligatorie pt tot ceea ce priveste morala si dogmatica singurul loc unde se face exceptie e la reglementarile disciplinare unde se acorda pogoramant (dispense)numai daca nu se aduce atingere reglementarilor de mai sus.
Reply With Quote