" Nu ajunge sa le citezi, trebuie sa le si interpretezi.
De altfel episcopul este garantul pastrarii credintei ortodoxe. Ei sa hotarasca. Eu urmez episcopii, care chiar daca mai pot gresi si gresesc sunt garantii in fata lui Hristos a credintei apostolice a Bisericii. Or toate bisericile ortodoxe importante participa la dialogul ecumenic si au acceptat ridicarea anatemelor din 1965. Ceea ce nu inseamna ca amesteca totul, sau ca am fi in comuniune cu ceilalti. Nu suntem! Dialogul continua si cam stagneaza, de altfel. "
nu trebuie interpretat nimic ca sunt foarte clare ...
episcopul este garantul credintei IN MASURA in care o respecta ; cum sa garanteze el credinta dreapta daca el nu o respecta ci o incalca ? asta e la mintea cucosului ca nu are cum ; e ca si cum hotu ar garanta pentru siguranta casei tale ; interesanta logica , da duce de rapa ... faptul ca unii au ridicat anatemele nu inseamna ca toti au acceptat aceasta ridicare , foarte discutabila a anatemelor ... dar chiar si daca , foirmal s-ar fi ridicat aceste anateme , asta nu inseamna ca exista comuniune la nivel de sf taine ... am vazut cazul corneanu si finalitatea a fost : sf sinod a dat anatema asupra celor care vor mai indrazni sa se mai impartaseasca la catolici ... deci ei nu au sf taine , nici acuma ... cat despre ridicarea anatemelor de asupra lor , e foaaaarte discutabil ; nu se poate ridica anatemele odata ce ei inca staruie in eres ... daca s-ar fi ridicat cu adevarat anatemele atunci ar fi trebuit sa fim una si aceeasi biserica cu sf taine si credinta comune ... insa asta nu e adevarat ... deci ridicarea aia a fost o eroare ... in realitate , parintii cu viata sfanta din toata lumea ortodoxa au zis clar : catolicii inca sunt anatema ! sunt filme pe net , se pot vedea ...
|