Nicola3, spui ca "De cateva luni am cunoscut o fata si vrem sa ne "oficializam" relatia prin logodna."
Esti sigur ca este persoana cu care sa fii pentru intreaga ta viata si pentru vesnicie? A lua o decizie in cateva luni mie mi se pare imatur. Nu astept sa-mi raspunzi la intrebare, ci sa te gandesti tu la ea. O astfel de decizie, care e vesnica si cu multiple implicatii se ia in timp, ca sa vezi daca in inima ta chiar simti iubire sau de fapt e patima, e numai atractie fizica, apoi adaugi rugaciune, post, discutat cu duhovnicul, etc. E poate cea mai importanta decizie din viata ta, asa ca ai nevoie de timp, de rabdare.
Logodna simbolizeaza, prin punerea verighetelor pe degetele mirilor, legatura duhovniceasca si fireasca intre cei doi tineri, uniti in fata lui Hristos pe toata viata. Aceasta legatura este binecuvantata de Dumnezeu si se desavarseste numai prin punerea cununiilor pe capetele mirilor, in cadrul slujbei cununiei. Deci logodna nu are decat valoare de atestare a legaturii, dar nu exista binecuvantare pentru a convietui impreuna. Asta cred ca raspunde la intrebarea ta de mai sus, relatiile trupesti intre cei doi sunt pacat, chiar daca cei doi sunt logoditi. Numai Taina Casatoriei, prin punerea cununiilor da binecuvantarea unei vieti impreuna.
De aceea, ca sa se evite neintelegerile, Biserica Ortodoxa a hotarat ca slujba logodnei sa se faca impreuna cu slujba cununiei. Sunt rare cazurile in care se da binecuvantarea sa se faca in momente diferite si trebuie bine motivate. In general, aceste cazuri sunt pentru cei care chiar pot si inteleg ca desi sunt logoditi, vor trai in curatenie si infranare pana la cununia religioasa. Am cunoscut un astfel de caz, cand cununia civila si logodna au fost facute in strainatate, iar cununia religioasa in tara, ca sa participe si parintii si rudele. Dar acesti oameni in decursul celor doua luni care au separat logodna de cununie au trait numai pe langa biserica, impartasindu-se aproape saptamanal ca sa-I intareasca Dumnezeu sa nu cada in pacate trupesti. Au avut chiar canon sa fie pregatiti oricand sa se impartaseasca in intervalul asta. Nu e usor, nu?!
In cazul tau nu cred ca ai nici un motiv intemeiat sa faci logodna separata de cununie. Apoi ipoteza ta "in caz ca nu merge bine" e gresita si arata ca nu esti prea sigur de sentimentele tale. Cand iubesti simti ca vei fi langa celalalt pentru vesnicie. Mai aprofundeaza putin ce simti, mai departeaza-te putin de "foc", mai stai putin cu tine sa-ti regasesti linistea si sa nu fii impins de cine-stie-ce instincte la un pas pe care poti sa-l regreti o viata aici si o vesnicie apoi.
Nu uita ca sensul vietii noastre este mantuirea sufletului, sa nu o pierdem pentru niste placeri trecatoare. Domnul sa ne lumineze!
Elena
|