Citat:
În prealabil postat de Litanu
1. Noul Testament a fost scris chuar de Sfintii Apostoli. Nu cred ca au scris "post-mortem" si au trimis celor vii invataturile lor.
2. Nu cred ca era nevoie sa specific ca Sfintii Apostoli, cand spunea "este scris" faceau referire la acea partea a Sfantei Scripturi care era deja scrisa.
Cand am spus despre totalitatea Sfintelor Scripturi, n-am facut decat sa-l contrazic pe un alt forumist care sustinea ca Apostolii se refereau doar la Lege.
Daca tot va "amestecati" intr-o discutie, urmariti ce se discuta, ca sa nu fiti paralel in afirmatiile dvs.
Nu mi se pare realista prezentarea dvs.:
- Sfintele Scripturi invocate de Apostoli nu erau numai Legea. Erau chiar Sfintele Scripturi in totalitatea lor. Domnul Iisus Hristos si Sfintii Apostoli au facut referire si la Lege si la profeti si la pilde de credinta, etc. Adica, las tot ce insemna Scriptura.
- scoala pentru cei mici nu era pentru "rabi". Invatarea de la varste fragede a Sfintei Scripturi este un mod de educatie si viata crestina (ca sa facem o actualizare). "Din pruncie cunosti Sfintele Scripturi"- ii spune Sfantul Apostol Pavel lui Timotei (care nu era "rabi").
Imi cerereti un verset. Am dat unul. Mai pot da multe. Dar, cel mai bine ar fi sa urmariti in Noul Testament, modul in care erau explicau, Mantuitorul si Sfintii Apostoli, aspectele inca neintelese. Gasiti o Biblie on-linie cu program de cautare expresii si cuvinte(nu-mi permit sa va recomand un link decat la solicitarea dvs.). Dati cautare pentru expresia "este scris". Cititi multimea de versete la care veti fi trimis. Nu va mai fi nevoie sa-mi cereti mie un verset anume. Veti gasi niste modele demne de urmat: Domnul Iisus Hristos si Sfintii Apostoli.
|
1.Litanu, sincer si cu critica constructiva te voi indruma sa deschizi un manual, pentru inceput de "Istorie Bisericeasca Unversala"; la fel, nu-mi permit sa-ti dau titluri, doar la cerinta ta.
2. Sfintele Scripturi invocate de Apostoli erau chiar Legea iudaica, pentru ca canonul Noului Testament se definitiveaza abia dupa jumatatea sec. IV mai precis prin epistola 39-a festiva a Sf. Atanasie Cel Mare si se concretizeaza prin sinodul local de la Laodiceea din 361.
3. Cartile la care aveau acces apostolii cand citeaza, erau doar Evanghelile ce circulau la acea vreme printre comunitatile crestine, care nu se cunoaste exact care erau, si in orice caz ele atunci nu aveau o autoritate de cea ce numim noi "Evanghelie" si erau doar simple scrisori adresate unor persoane sau unor comunitati de crestini, plus ca la acea vreme la majoritatea dintre ele li se punea la indoiala autenciticatea si inspiratia, sa nu mai zic ca lumea timpului respectiv era plina de scrieri apocrife. Mai mult, nu se cunoaste exact care este primul apsotol care a scris, si care de la care s-a inspirat in Evanghelia lui, aceasta nelamurire face parte din cadrul "problemei sinoptice", si cea ce avem astazi noi sunt doar date aproximative care variaza.
4.Scolile Rabi nu erau doar un mod de viata, nivelul la care invatau si cunosteau acesti rabi era mult superior celor ce "cunosteau" scripturile si erau din lume, si daca ai tot ai vrut sa-i dai sens actual textului, fa analogia dintre un teolog invatat si un simplu credincios care citeste acasa. E drum lung de pe a "cunoaste" pana la a stii Scripturile, si am sa te rog iarasi pe viitor sa te abtii de la ce te-am rugat mai sus si anume : exegeze personalizate, versete scoate din context si dat sens personal dupa cum iti convine, metoda de "lucru" tipic neoprotestanta.
5.Cat despre indemnul de a urmarii Noul Testament, de data asta am sa ti-l adresez tie dar tine cont de ce ti-am scris mai sus si poti combina linistit si cu incredere Sfanta Scriptura cu scrieri de specialitate din mai multe stiinte obligatorii de cunoscut daca vrei sa infaptuiesti o interpretare corecta. Daca vrei mai multe detalii despre aceste stiinte vorbim particular.
Har si Pace de la Domnul!