mai intai dau un citat din gheron iosif :
" Nimic altceva nu uraste Dumnezeu mai mult decat scurgerea trupului care vine din placerea cea fara de lege . Acela care desfraneaza cu gandurile rusinoase , miroase tot ca un caine mort . In timp ce acela care se lupta si isi pastreaza trupul curat si mintea neintinata de ganduri murdare , asa si rugaciunea lui se ridica la cer ca o tamaie bine mirositoare . Am vazut asta in fapt ceea ce iti spun acum . Nu exista alta jertfa mai bine mirositoare catre Dumnezeu ca neprihanirea trupului , care se dobandeste cu lupte infricosatoare si cu sange . Am multe de spus in legatura cu fericita neprihanire , ale carei roade le-am gustat , dar acum nici tu nici surorile celelalte nu le puteti sa le purtati . Acum , un singur lucru ca spun : chiar si hainele celor care sunt curati trupeste raspandesc mireasma de bun miros in toata incaperea unde se afla , ca un vas de mir . Aceste este semn de la Dumnezeu pentru nerihanirea lor si pentru fecioria lor preasfintita .
Deci grabiti-va sa va curatati sufletul si trupul vostru . Nu primiti nicidecum gandurile murdare . Astfel veti vedea si voi aceste lucruri despre care va scriu . Atunci ca ceti incredinta de cuvintele mele . Tot ceea ce v-am scris pana astazi sa incercati si veti afla in viata voastra ca spun adevarul din propria experienta "
deci , asta era citatul de la gheron iosif ... mai intai vedem ca el spune ca scurgerile se produc si la femei si la barbati din pricina gandurilor necurate , de mandrie si desfranare ... el le vorbea unor maici din manastire ; apoi el le spune si acestora ( femei ) sa guste din aceeasi virtute preasfintita a neprihanirii ( deci a nu avea ciclu ) , deci el afirma repetat ca si femeile pot sa isi opreasca scurgerea de samanata , adica ciclul ; si le cere de mai multe ori sa ajunga si ele sa isi opreasac ciclul , curatindu-se astfel de necuratia trupului , si devenind astfel neprihanite ; si afirma ca prin asta vor ajunge sa miroase trupurile lor ca si sf moaste ... si asta o spunea desigur din experienta ... de altfel , asta e de stiut : trupurile celor care au dobandit neprihanirea , adica nu mai au scurgeri , se prefac sigur in sfinte moaste dupa moarte ... deci iata un prim citat de la un sfant care arata ca scurgerea e pacat de moarte si ca scurgerea aceasta , numita si necuratie , poate fi oprita cu harul lui Dumnezeu ... si la barbat si la femeie ...
|