iar in cartea despre par sofronie saharov , scrisa de o uncenita de a lui , i-am uitat numele ei , a zis par sofronie : orice suflet poate fi scapat din iad daca doreste sa fie scapat ; astea sunt cuvintele parintelui nu ale mele ...
" Or tu ce faci aici, cu teoria pocaintei de dupa moarte? Scrii ca NU trebuie luata AD LITERAM afirmatia Bisericii ca nu se mai pot pocai sufletele, ci pot fi salvate numai cu rugaciunea noastra. Faci ca mine si ca unii teologi de care ziceam, care interpreteaza si ei spusele parintilor sizic uneori ca nu tebuie luate ad literam. De ce ar fi interpretarea ta mai legitima decat a unor mari teologi, care cunosc parintii mai bine ca tine? Cine ne spune cabnd trebuie sa ii luam ad literam si cand nu, dupa parerea ta? "
am msi spus odata : exista unele texte care trebuie intr-adevar interpretate intr-un anumit sens ; insa interpretarea legitima a acelor texte nu a aparut acuma in secolul 20 la niste teologi formati la fac catolice sau sectare , si teologi care inventeaza din mintea lor ...
nu , interpretarile , acolo unde este nevoie ( si in putine locuri este nevoie de interpretare a textului sfintilor , deoarece , in general sfintii au vorbit extrem de clar si nu au lasat loc de nici o intrepretare ) , deci interpretarile legitime ale textelor sfintilor se gasesc tot la sifinti ... caci nu exista text care sa necesite o interpretare si a carui interpretare sa nu poata fi gasita in mod clar la un alt sfant ; pentru ca acolo unde au aparut si texte ce necesitau precizari suplimentare si interpretari , alti sfintii au venit si au facut interpretarile necesare imediat ; si orice text are interpretarea necesara , si o are de sute de ani , nu a aparut interpretarea acuma la teologii astia inovatori ...
deci , interpretarile textelor le luam tot de la sfinti , asa se face ; altfel ne facem noi insine inovatori de ortodoxie , adica facem greseala secarilor si catolicilor ...
|