Multumesc Sherlock Holmes pentru citate, si pentru efortul pe care il faci de a le copia.
Ma bucur ca tu nu ne faci pe noi cei ce nu acceptam aceste spuse ale Parintilor chiar asa, cum se citesc ele aici, eretici. Uf! In sfarsit cineva nu ma face eretica astazi daca nu gandesc chiar ca el. ;-)
Ai citit articolul de care ziceam? M-ar interesa parerea ta. Mi-a placut acolo ca arata ca de fapt dihotomia religie-stiinta este de origine occidentala, nu ortodoxa. In Bizant si mai tarziu, Biserica nu s-a certat cu stiinta ca in Ocident, ci a lasat-o s se dezvolte privind-o cu ingaduinta usor admirativa, usor condescendenta..
Eu zic ca nu e ecumenist autorul, in sensul negativ pe care i-l dai tu si altii! ;-)
Eu cred ca ne infundam in discutii desarte incercand sa scoatem astfel din contextul epocii, cum face p. Serafim Rose (pe care l-am citit si eu, da) niste fragmente din Parinti si le facem sa se aplice la discutiile stiinta-religie din vremea noastra. Parintii se adresau mai intai publicului din vremea lor cand faceau astfel de observatii (scrierile Parintilor au fost mai toate scrieri 'de ocazie', ei nu se asezau a masa sa mai scriebun articol ca sa il puna in curriculum vitae, ca face bine.. scriau de nevoie, ca sa raspunda la nevoi precise), ei se impotriveau de ex. unei interpretari PREA alegorice, ca cea a lui Origen, si mai ales cea a gnosticilor si a altor secte din vremea aia. Nici ei nu interpreteaza ad literam mereu, ci duhovniceste. De la ei avem minunatele interpretari ale Facerii omului si a caderii, care sunt la baza dogmaticii ortodoxe deespre mantuire. Alea sunt baza, alea raman peste toate furtunile vremurilor, dupa alea trebuie sa ne luam.
Ar trebui oare sa ii luam literal si cand preiau cosmologia din vremea lor zicand ca pamantul e plat si bolta cerului este solida? Emanuel scria ca nu e adevarat, si nici eu nu pot da citate acum, dar au zis asta pe undeva, si e si normal.
Si daca ei spun (asta am citit in ceva ce citase cineva zilele astea) ca unele animale 'ies din pamant', cum s-a crezut pana la Pasteur, inseamna ca trebuie sa-i credem si atunci?
Unii de pe aici ar crede si in astea, din cate am vazut, dar tu nu cred, din cate am vazut despre tine din ce scrii.
|