View Single Post
  #4  
Vechi 15.05.2009, 07:05:46
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

”Putin aluat dospeste toata framantatura”

In chip necugetat spun unii ca in fata Parlamentului a demonstrat un mic grup de crestini fanatici. Prin urmare, sustin ei, nu ne putem ocupa de o minoritate a poporului elen.
Cei carora le scapa asemenea cuvinte, daca mai sunt si politicieni, arata tuturor limpede ca nu sunt inspirati de un spirit democratic, pentru ca trasatura caracteristica a unei societati guvernate de legi drepte este nu numai respectarea drepturilor si a libertatilor unei minoritati, ci a fiecarui cetatean in parte. Consfintirea libertatii fiecarui cetatean este o obligatie prioritara a unei democratii adevarate, pentru ca nu e posibil ca libertatea noastra personala sa fie randuita de vointa celor multi. Ea este un bun inalienabil, care nu se supune logicii lui ”50% + l”. Le reamintim oamenilor nostri politici ca si in Politehnica o mana de studenti s-au incuiat inauntru si au protestat; si atunci mijloacele de informare in masa si dictatorii au spus ca e vorba de o mana de ”dandy-boys”, de ”golani” si de ”fanatici anarhisti”. Am putut vedea insa atunci ca acesti studenti au fost cei putini care si-au lasat inima sa vorbeasca si care au ridicat micul lor glas impotriva regimului totalitarist al tancurilor. Am vazut si mai departe ca in spatele lor, chiar daca de teama armelor nu indraznise sa vorbeasca pana atunci, se afla totusi toata Grecia, care in cele din urma a coborat pe strazi si astfel a inceput caderea regimului. Apoi, cei care ne conduc astazi i-au declarat eroi pe toti acei ”dandy-boys” si ”golani”, stabilind prin lege sa se instituie sarbatoarea Politehnicii.
[COLOR=#ff0000]Trebuie sa marturisim ca si astazi, datorita putinilor ”fanatici”, poporul grec afla ce i se pregateste.[/COLOR] Daca acesti putini n-ar fi strigat la noi, cei multi, s-ar fi adeverit zicala antica: ‘‘Am fi cantat acum despre casele noastre parjolite”. Acum insa sa vedem ce inseamna: ”Oare nu stiti ca putin aluat dospeste toata framantatura?” (I Corinteni 5, 6) si ”Nu te teme, turma mica” (Luca 12, 32).
Anumite subiecte nu se supun judecatii majoritatii, dar se iau in consideratie foarte serios consecintele negative pe care le suporta minoritatea. De exemplu, daca o societate farmaceutica pune in circulatie un medicament impotriva durerii de cap si daca acest medicament foloseste unor milioane de oameni, dar daca din cauza vreunei reactii adverse 200 de oameni mor, legea impune intreruperea circulatiei respectivului medicament. Factorii responsabili nu spun ca cei care au murit sunt o minoritate fata de cei multi carora medicamentul le-a facut bine. Nu urmeaza ”logica” dupa care ar trebui sa moara majoritatea si abia apoi sa se retraga de pe piata medicamentul!
De asemenea, daca oameni de spirit invoca minoritatea ca pe o justificare, le spunem totusi ca, sustinand un asemenea lucru, arata ce mult s-au indepartat de duhul lui Hristos, pentru ca El este singurul care a dat valoare persoanei umane si unicitatii personale a fiecarui om. El a spus ca sufletul omenesc nu poate fi compensat cu lumea intreaga (si cu nici un interes national). El ne-a aratat prin parabola Sa ca lasa majoritatea celor 99 de oi si, ca un Parinte plin de iubire, se intereseaza numai de una singura. El a lasat ca toti impreuna sa alcatuim un trup si sa fim madulare ale aceluiasi trup al Bisericii, incat atunci cand sufera fie si un singur madular, sa sufere impreuna cu el si celelalte, adica intregul trup[COLOR=#000080]. Domnul n-a spus daca sufera un singur madular, taiati-l si aruncati-l si nu-i mai dati importanta, pentru ca e numai unul.[/COLOR] El, dimpotriva, a spus ca oile asculta de glasul Sau si ca pe oile Sale le ”cheama pe nume si le mana afara” (loan 10, 3), aratand interes pentru fiecare oaie in parte; nu le considera turma (obiecte sau produse), asa cum vor unii astazi sa ne faca sa fim. Foarte frumos, si Apostolul Pavel arata ca de multe ori Dumnezeu nu este de acord cu majoritatea, de aceea si zice: ”Dar cei mai multi dintre ei nu au placut lui Dumnezeu, caci au cazut in pustie” (I Corinteni 10, 5-6).
[COLOR=#000080]Sa nu uitam nici faptul ca Dumnezeu intotdeauna i-a ales pe cei putini si pe cei slabi, tocmai ca sa-i faca de rusine pe cei puternici, pe cei multi si pe cei intelepti.[/COLOR]
Avand toate acestea in vedere, daca nu altceva, cel putin sa aratam ca avem cunostinta“.
(va urma in curand si ultima parte a selectiilor noastre din acest volum)
(din:IEROM. HRISTODUL AGHIORITUL, “LA APUSUL LIBERTATII”, Editura Sophia, Bucuresti)
Am utilizat cateva citate din aceeasi carte.
Sursa: Razboi intru cuvant




Reply With Quote