View Single Post
Vechi 15.05.2009, 09:28:55
eduardd
Guest

Implicit

- Părinte Roman, dar de multe ori suntem puși în situația să lucrăm în niște companii sau fabrici, sau alte instituții care promovează, spre exemplu, patimile din oameni: consumarea, consumul. De exemplu o fabrică de arme sau, poate nu chiar așa de rău o companie care promovează niște produse care se vând pentru că oamenilor le plac. Și nu le sunt de folos musai, dar le plac, sunt conform patimilor lor. Rămâi în acea companie și îți vezi de pacea pe care ți-o dăruiește Hristos sau pleci de acolo?
- Nu, aici se pune un caz de conștiință. Cauți cât se poate să te izbăvești de acea companie și să nu mai lucrezi, adică să nu mai lucrezi pentru trezirea patimilor omului și menținerea lor, cum este alcoolul sau sigur că nu există o companie de droguri, că alea le fac pe ascuns, dar alcool și țigări, și toate lucrurile astea, caută să nu lucrezi dacă poți acolo. Să știți că în America se fumează mai puțin ca în România, nici în aeroport, nu se fumează pe aeroport, nu se fumează nici în nici un restaurant, nicăieri. Din instituțiile publice, dacă e fumător, trebuie să se ducă afară, undeva departe...Nu pentru că e o patimă care îți îngreunează mântuirea. Nu la asta se gândesc. Ei se gândesc la igienă și la sănătate. Dar totuși, așa fac. Conștiința lor le dictează ca pe fiecare țigară americană să se scrie că nu-i bine să se fumeze. Și atunci, sigur, te mulțumești, dar asta nu depinde de dumneata care lucrezi acolo, depinde de directorii fabricii, sau depinde în ultimă instanță de guvern cum privește; dacă guvernul are nevoie de bani și incită patimile oamenilor: alcoolismul și tutunul, ca să facă, dacă este în regia statului și să facă bani pe asta, nu este vina dvs. Dvs. lucrați acolo ca să aveți un salariu pentru familie, și să vă întrețineți copiii și familia. Fă-ți rugăciunea, când te duci acolo dimineața și spune: „Doamne știu că asta e, dar nu depinde de mine, depinde de cei care au făcut fabrica, de cei care aprobă, aprobă produsul acesta; nu depinde de bietul muncitor care lucrează acolo ca să își întrețină familia”. Nu vă simțiți chiar așa vinovați și nu vă acuzați. Sigur nu o să lucrezi într-o casă de prostituție acuma ca să câștigi bani. Aia sigur că depinde de tine. Și aici într-o oarecare măsură depinde de tine, dacă poți să găsești altă ocupație, caută să te eliberezi din fabrica asta să te duci undeva unde conștiința dumneatale va fi împăcată.
- Părinte, eu vreau să vă întreb acum un lucru care îi privește pe preoți. Cum se poate hotărî un tânăr, dacă a absolvit Teologia, dacă e bine să fie preot sau nu? Deci care e măsura după care ar trebui să judece lucrul ăsta?
- Eu nu cred că mulți Părinți. Mă uit la Sinodul românesc, ce tânăr este! Față de mine sunt niște copii cu Harul lui Dumnezeu. Sigur că le sărut mâinile și picioarele la toți că sunt arhierei. Dar mă bucur în inima mea că Biserica întinerește. Și aveți arhierei foarte capabili. Și mulți din ei sunt foarte duhovnicești. Am vizitat câteva episcopii acuma. Aveți călugări ca părintele Teofil, pe care Dumnezeu să îl țină, este un mare duhovnic. Aveți alți duhovnici prin Moldova, sunt călugări duhovnici. Dar vă spun, nu depinde de duhovnic, să fie sfânt ca dumneata să te mântuiești. Fă-te preot și slujește altarului, slujește Sfintele Taine cu credința că Duhul Sfânt vine în Sfintele Taine și lucrează pentru mântuirea oamenilor. Și te mântuiești. Duhovnicia nu este o aventură. Sigur am avut duhovnici mari: părintele Arsenie Boca, părintele Benedict Ghiuș, părintele Sofian...Sigur că Dumnezeu nu i-a ținut tot timpul pe pământ că sunt oameni și trebuie să moară. Dar să te uiți în fiecare preot, că ceea ce trebuie pentru mântuirea sufletului are fiecare preot care este hirotonisit de un arhiereu și are harul lui Dumnezeu. Nu vă uitați la slăbiciunile oamenilor pentru că asta ar fi un protestantism. Harul Domnului nu lucrează în Sfânta Liturghie și în Sfintele Taine prin, sau după, vrednicia preotului, ci lucrează pentru mântuirea oamenilor. Vrednic, nevrednic, oamenii se mântuiesc prin el. Asta este Biserica și asta este Ortodoxia și trebuie să ținem de lucrul acesta. Nu trebuie să ne protestantizăm, să pretindem acuma că fiecare trebuie să fie un părinte Cleopa. Nu, pentru mărturisire și împărtășire vă duceți la oricare preot care are Harul lui Dumnezeu. „O, zice, dar nu mă duc la ăla, ăla e mai glumeț, glumește, eu vreau un duhovnic mai sfânt”. Gradul de sfințenie numai Dumnezeu îl știe. Dumnezeu a sfințit preoți pentru mântuirea poporului. Și dumneata faci parte din popor atâta timp cât nu ești preot. Și harul preotului din altar este pentru mântuirea ta. Deci să credem în Harul Domnului și în Sfintele Taine. Biserica este sacramentală. Biserica ortodoxă și cea catolică, cel puțin aceste două biserici, sunt sacramentale, iar oamenii se mântuiesc prin Sfintele Sacramente, prin Sfintele Taine.
Articol preluat de aici:
http://www.revistalumeacredintei.ro/..._sinucigas.htm
Reply With Quote