Citat:
În prealabil postat de mihailt
Mai frate sherlock aci e vorba de primele doua versete din Sfanta Scriptura.
Parintele Cleopa zice ca Sfanta Scriptura are infinit intelesuri.
Asa de exemplu primul verset vorbeste si de crearea lumii nevazute (spirituale) si a celei vazute(materiale) intr-unul din sensuri.
Cerul inseamna lumea spirituala din care fac parte si ingerii iar pamantul lumea materiala..
|
Si totusi ce vrei sa spui diferit de Sfintii Parinti,care vorbesc f clar ...ca eu nu inteleg nimic din mesajul tau.
Tu deja nu mai esti in Cartea Facerii,poate nici macar in primele 2 versete...caci ingerii si cele nevazute,multi Sfinti Parinti ( dupa cum ai dat si tu citatul din Sfintul Ioan Damaschin ) spun ca au fost creati inaintea de Facerea lumii vazute,adica inainte de Ziua Intii.
Este adevarat,poate ca unii spun ca au fost facuti in prima zi " La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul " ...dar e mai diluat aceasta.
Este adevarat ca Sfinta Scriptura are intelesuri infinite ( pe masura cresterii duhovnicesti in Hristos)...dar suprapuse peste intelesul literal,ca o fundatie,in marea majoritate a ei.
Strict specific,la Cartea Facerii,mai mult decit sigur,exista acest inteles,peste care nu poti sa treci...si abia apoi,pe aceasta fundatie,te apuci si ridici si cladirea duhovniceasca...
draga Fani,
Mi-am scos la imprimanta primele 6 pagini din articolul autorului articolului,da-mi ceva timp sa incerc sa inteleg ce carele va sa zica ca vrea sa spuna,ca este incilcit ca si mihailt.
Incepe bine articolul,dar pe masura ce cobori in citirea lui incepe sa semene cu Patul lui Procust.
Citat:
"Orice lectura ad litteram a Bibliei este riscanta, Sfantul Pavel atentionand ca, in vreme ce litera ucide, "duhul"/sensul ascuns in trupul ei este cel ce da viata (2 Co 3, 6). "
Pai daca lectura ad-litteram este riscanta,ce sa mai zic de cea duhovniceasca ?!
Ce ar fi sa nu intrepretam poruncile in litera...sa nu furi,ucizi,depui marturie mincinoasa,sa nu ai alti Dumnezei...,sau nasterea lui Dumnezeu din Fecioara Maria,sau pogorirea Cuvintului,sau viata Mintuitorului pe pamint,sau Vechiul Testament aproape in totalitate,nu a existat Moise,Avraam,Isaac,Iosif,...nu faraon,nu trecere prin Marea Rosie,nu Babilon si captivitati,nu faptele Apostolilor...sint fara numar........eu as spune ca orice lectura duhovniceasca este riscanta,adica daca o facem dupa capul nostru...de aceea este si Biserica si oamenii sfinti,purtatori de Dumnezeu....ca sa tilcuiasca pasajele mai grele sau sa ne arate cum sa citim Sfinta Scriptura.
Ori la Cartea Facerii,toti Sfintii ne spun ca nu trebuie sa intelegem metaforic,in nici un caz....iar daca sint intelesuri mai inalte,acestea se suprapun peste cel literal,nu-l anuleaza.
Chiar daca zilele,prin reducere la absurd,si ca sa nu fie cearta,nu ar fi de 24 de ore,....totusi,toti Sfintii la unison,ne spun ca
facerea a avut loc intr-o clipita in cadrul zilei respective.
Adica sa luam Ziua a cincea:
Apoi a zis Dumnezeu: "Să mișune apele de vietăți, ființe cu viață în ele și păsări să zboare pe pământ, pe întinsul tăriei cerului!" Și a fost așa.
Indiferent cit ar tine ziua a cincea,o zi... sau prin absurd ...milioane de ani,toti Sfintii spun ca facerea animalelor a tinut o clipita din acesti milioane de ani....in nici un caz un proces indelungat,cum spun evolutionistii,de orice fel ar fi ei.
La fel cu plantele,cu facerea luminatorilor....pot sa va dau nenumarate citate din Sfinti....iar aceste adevaruri ( Cartea Facerii se citeste in primul rind in litera,iar facerea a avut loc intr-o clipita in cadrul zilei respective ) sint nemuritoare,nu mai tin de vremuri,de cultura sau de orice altceva ce unii incearca sa le rastalmacesca.
Evident ca nu ar trebui sa existe lupta intre trup si suflet,intre stiinta si credinta ( teologie )....Dumnezeu chiar S-a intrupat in Om si continua sa se intrupeze la nesfirsit in oamenii sfinti,facindu-i si pe ei dumnezei ....dar ce sa-i faci,mai exista si draci si oameni inclinati sa-i asculte....de unde si conflicte de tot felul.
Evident ca Dumnezeu este si in Cer dar si in lume...astfel nici nu ar putea sa existe aceasta lume,...ma opresc aici....ca
vine doamna Holmes si am incurcat-o.