Subiect: Sarutul
View Single Post
Vechi 16.05.2009, 08:30:40
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Prietene, cand ti-am spus teolog de buzunar m-am referit la explicatia falsa pe care ai dat-o expresiei infranarea simturilor. Ca sa-ti fie clar, infranarea simturilor inseamna infranarea celor cinci simturi, la la altceva. Am folosit expresia teologie de buzunar in sensul ca ce spusesesi e o inventie a ta.

Spui ca ma desfiintezi prin afurisenie ma si faci de ras pe forum daca te mai insult. Las pe altii sa aprecieze comportamentul tau (ca sa nu zici cam ceva cu tine), tie iti spun doar ca umilintele sunt lucruri folositoare, asa ca nu ai decat sa incerci.

Si ca sa lamuresc opinia mea despre infranarea simturilor, sarut si mangaieri, nu cred ca infranarea inseamna sa nu mai privim, mirosim, atingem etc ci ca acestea sa fie pe planul doi, pe primul plan sa fie rugaciunea, Dumnezeu sa fie Cel asupra caruia e atentia noastra in fiecare moment iar nu lucrurile exterioare.

Nu exclud sarutarile si mangaierile, daca respectivii se roaga in acele momente. Cand i-am zis lui Ory ca o atrage caracterul interzis al sarutului ma referam la sarutul patimas. Sunt convins ca sarutarile si mangaierile trebuie sa existe intr-un cuplu si daca o sa fiu casatorit vreodata o sa fac si eu asa ceva, dar numai atunci cand rugaciunea launtrica imi permite.

Cand am zis ca omul trebuie sa fie crispat si rigid ma referam la starea de trezvie si de control a simturilor si gesturilor (e drept ca m-am exprimat incomplet, speram sa se inteleaga). Tu spui ca aceasta stare e rezervata doar calugarilor, am mai auzit asta, dar de ce ar fi ceva bun doar pentru calugari? Eu cred ca aceleasi lucruri sunt bune sau rele pentru toti oamenii. Singura diferenta a calugarilor e ca traiesc in izolare si potrivit celor trei voturi.

Cand spui ca omul trebuie sa fie in comuniune cu ceilalti sunt de acord, dar obiectivul nostru e viata vesnica iar in viata de acum contactele cu ceilalti trebuie sa fie numai in masura in care nu afecteaza viata de rugaciune.

Petre Tutea se poate sa fi spus si lucruri gresite (nu am citit), de ce ar fi asa infailibil?

Cu revarsarea, sa stii ca si eu ma revars, dar nu prin gesturi. Am observat ca atunci cand simpatizezi un om el simte asta si zambeste cand te intalneste. Adica sufletele comunica (poate chiar mai bine) fara gesturi. Daca nu ne-am risipi in gesturi ci am fi mereu adunati launtric am acumula mai multa simtire launtrica fata de ceilalti.

Teologia care se face in facultate nu te face un om duhovnicesc, trebuie si rugaciune neincetata. Trebuie sa si citesti dar sa si practici.

E drept ca nu exista in Biserica randuieli care sa spuna ca omul trebuie sa-si infraneze simturile si gesturile, aceasta e lasata la alegerea fiecaruia potrivit constiintei sale. Randuielile Bisericii sunt date pentru ca ea sa poata functiona ca institutie, nu se spune ca pazirea acestor randuieli ar fi suficienta pentru mantuire.
Reply With Quote