View Single Post
Vechi 16.05.2009, 14:47:27
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Puteti sa cititi mai multe despre Japonia pe acest site: http://www.nipon.ro/
Eu am o prietena buna care a locuit timp de 9 ani in Japonia,fiind casatorita dealtfel si cu un japonez.
Prima data cand am cunoscut-o,am crezut ca ceva nu este in regula...avea atat de mult bu simt,un limbaj atat de politicos,total atipic,ca dovada,multe persoane considerau ca exagereaza,abia mai tarziu am inteles,cand mi-a explicat unde a trait atatia ani,ca,in realitate,era amprenta stilului de viata japonez pe care il asimilase.
Am vazut si multe poze,mi-a povestit multe detalii despre viata acolo:cum muncesc,cum se distreaza,evenimentele importante din viata lor,respectul cu care trateaza pe oricine( imi povestea ca atunci cand era primele zile acolo,fiind la un semafor a avut tendinta sa intoarca privirea se uite in masina alcuiva,sotul ei atragandu-i atentia ca asa ceva nu se face.Acolo nu exista barfa ca la noi,pe nimeni nu intereseaza ce se afla in ograda celuilalt sau daca a murit si capra vecinului.)
Aceste relatari nu le stiu doar de la prietena mea,ci si de la alte cunostinte care au ajuns in Tara Soarelui Rasare chiar fie si pentru o excursie.
Si sa nu credeti ca ei au ajuns unde sunt degeaba: au ajuns pentru ca muncesc enorm,totul este de o punctualitate si o disciplina matetematica si deasemenea sunt ponderati in orice,acel cult pentru frumos care incepe cu casa in care locuiesc si se termina cu gradinile splendide pe care le au:

http://www.youtube.com/watch?v=jCX2gYORv1o
Am auzit si eu de o olteanca maritata cu un japonez. A trebuit sa-si schimbe total modul de exteriorizare.
Intr-adevar muncesc mult si cer enorm de mult de la ei insisi. Copiii invata de dimineata la scoala si dupa scoala merg la cursuri pregatitoare pana seara la 22. Insuccesul ii duce la sinucidere atat pe adulti cat si pe copii.
Nu e nici o problema sa mergi singur pe strada ca strain; aici nu se leaga nimeni de tine. Un om de televiziune a inventat cel mai distractiv joc: merge si ii sperie pe trecatori, spunand "Bau!". Oamenii astfel "speriati" sunt de-a dreptul socati; emisiunea a devenit una dintre cele mai distractive... ma rog, stire mai veche.
Ce m-a impresionat la ei e regimul din inchisori: oamenii sunt supusi la un regim strict de autodisciplina si dupa parcurgerea unui asemenea program practic nu mai exista recidiva. Nu sunt batuti, nu sunt pusi la munca, ci doar disciplinati printr-o forma de yoga.
Nu putem sti noi cat sunt sau nu sunt de pedepsiti. E greu sa vedem acest lucru din afara.
Oricum esteo zona seismica, ceea ce nu e putin lucru...
Reply With Quote