Mai frate Shelock Sfantul Grigorie Teologul e cel mare mare teolog al Bisericii Ortodoxe.
Si Sfantul Ioan Damaschinul printre cei mai mari teologi.
Eu nu am sarit ci am aratat despre ingeri care sunt inclusi unde zice cerul.
Ingerii au fost creati mai inainte de creatia materiala,ca in prima zi s-au facut lumina,caldura undele electromagnetice in general dar nu numai astea.
Dar ingerii au fost creati mai inainte de prima zi.
Ca sa existe zi trebuia creat timpul si spatiul astea materiale dar ingerii au fost creati mai inainte de timpul care il stim noi.
Ca arata Sfantul Ioan Damaschinul ca exista inainte de a fi facut timpul ca zile un timp care mergea cu cele vesnice.Da si ala tot de Dumnezeu e facut.Asta probabil e timpul celor spirituale de ii zic unii ritmul vesniciei.
Ce se denumeste zi daca nu era inca soare si planeta Pamant?
Si cum era zi si cum era noapte?
Cerul poate fi iar inteles ca totalitatea zidirilor spirituale si pamant ca spatiu,timp etc.
Acela e primul verset din Sfanta Scriptura.
Pentru ca aci e vorba de primele doua versete de la facere.
Apoi pamantul iar se intelege ca totalitatea zidirilor materiale,ca cele patru stihii, etc.
Tot prin cer se intelege si spatiul.
Tocmai asta e ideea ca Sfanta Scriptura nu se interpreteaza literal.
Acestea i s-au descoperit Sfantului Grigorie Teologul prin revelatie.
Normal ca sensul Sfintei Scripturi nu se poate lua literar.
"Și pământul era netocmit și gol. Întuneric era deasupra adâncului și Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor."
De care ape vorbeste aci?
De apele de pe Pamant?
Ca doar s-a vazut in Univers ca mai exista si apa si in alte parti decat pe Terra.Si pamant se poate intelege ca e si nisipul de pe Luna ca ala tot pamant e sau solul de pe Marte.
Se pare ca vorbeste de apele primordiale si de pamantul primordial din cele patru elemente.
Nu zice "pamantul era netocmit si gol"?
Nu se facusera inca stele,planete si altele.
Mai incolo zice ca a despartit Dumnezeu apele de deasupra tariei de cele de dedesubtul tariei.
Si taria a numit-o cer.
Asta (cerul) o fi spatiul interplanetar si interstelar, cine stie.
Mai apoi se pare ce vorbeste de Tera.(apele de sub tarie,ca se stie la inceput Tera era acoperita toata de un ocean.)
Si Pamantul reiese de aci ca era tot acoperit de ape.
Mai apoi din aceste ape iese uscatul.
Sfantul Ioan Damschinul asa zice la Dogmatica.
|