Citat:
În prealabil postat de oana_21
Titlul este putin cam violent dar am cateva probleme si neintelegeri apropoo de biserica ortodoxa si va rog mult sa ma ajutati prin cuvintele voastre;
M-am nascut ca si crestin ortodox intr-o familie fara prea multe principii crestine, la biserica mergeam decat de Paste si cam atat ideea e ca nu prea am avut mare legatura cu biserica pana la vremea cand eu am putut sa decid singura ce sa fac cu viata mea. De ceva timm simpt ca nu imi gasesc locul in biserica ortodoxa si va spun de de;
- de fiecare data cand intru in biserica singurul lucru pe care mi-l inspira este moartea si asta din cauza mirosului de tamaie, al luminii obscure si poate al tuturor sfintilor "morti" pictati pe geamuri si pereti.
- tot mai multi preoti au grave probleme morale si ma intreb cum sa ma mai spovedesc eu la preot cand el poate este cu mult mai pacatos decat mine.
- de ce foarte putini crestini ortodocsi se implica in activitati de misionarism ? (eu am fost vizitata de tot soiul de crestini acasa, dar nici macar odata de vreun ortodox) ?
Acestea sunt pe scurt cateva din problemele si intrebarile ce imi macina mintea si astept parerea si simtirile voastre.
|
Titlul topicului tau nu mi se pare deloc "violent" ci doar trist...
In privinta tamaiei, cu sinceritate iti spun, ca nici cel mai atragator parfum nu ii poate egala mireasma...Tamaia, alaturi de smirna,
a facut si ea parte din darul adus de Craii de la Rasarit Domnului Iisus, la nastere. Ea este totodata si un pretios leac, cu virtuti de protectie si exorcizare.
Cand esti in drum spre scoala, sau servici, si ai in drumul tau o biserica, incearca sa intri macar pret de cateva minute, pentru o rugaciune scurta si inchinarea la sfintele icoane.Facand aceasta cat de des cu putinta, sunt sigura ca acea senzatie de moarte va disparea definitiv.Cred ca cel mai important este sa iti construiesti propriile tale amintiri si impresii pozitive, legate de biserica(si ca sa iti dau un exemplu de amintire pozitiva din viata mea: cea mai frumoasa zi de nastere pe care am serbat-o vreodata, a fost cea din anul 1997, in sfanta biserica, inconjurata de cativa prieteni (enoriasi ai bisericii)si de doamna preoteasa,iar parintele duhovnic a tinut o mica slujba cu ocazia zilei mele.Nu sunt ipocrita cand spun, ca i-am simtit pe toti ca fiind familia mea, pentru ca,adevarat este, ca facem cu totii parte din marea familiei a ORTODOXIEI.Si in cadrul acelei scurte slujbe, parintele a folosit TAMAIA!!!!)
Lumina obscura in biserica,mi se pare fff relaxanta si un cadru mult mai prielnic ptr a te putea afunda in rugaciune si a-ti inalta mintea catre cele Inalte... poate de aceea voi ramane pe veci indragostita de vecernii, de aceste minunate slujbe de seara, in care biserica e invaluita in acel aer tainic, in parfum de tamaie si glasuri ingeresti.In cadrul Sfintei Liturghii, biserica intreaga este puternic luminata, prilej de mare sarbatoare, dar totodata, pentru cei mai slabi in spirit si rugaciune, este prilej de a-ti abate gandul la cele lumesti(de cate ori nu ne surprindem studiind cu ce mai e imbracata persoana X.. domnul Y "are barba??

sau mustata??

... si tot asa).
O alta idee care imi vine acum in minte si poate ca ti se pare un pic mai ciudata...incearca, atunci cand ai mai mult timp liber , sa iti oferi ajutorul in curatarea icoanelor(sau vitraliilor ce reprezinta sfinti) la una dintre biserici.Sunt sigura ca dupa o vreme, ei nu vor mai fi ptr tine doar niste simpli"morti".
Spui ca "tot mai multi preoti au grave probleme morale".... poate ca ai dreptate, dar sa nu uitam ca
NU TOTI AU GRAVE PROBLEME MORALE... asadar.. daca chiar iti doresti lucrul acesta, cu putina ravna iti poti gasi si preotul caruia sa iti poti deschide sufletul.
Cat despre misionarissul ortodox, nu stiu ce intelegi tu prin termenul de a fi misionar... eu nu inteleg prin misionarism, a batea din poarta in poarta pe la straini, pentru a baga cuiva pe gat religia si credinta ta!
Exista si fatza nevazuta a ceea ce numesti tu misionarism, poti propovadui cuvantul lui Dumnezeu, mult mai simplu.... si fara"trambite"... poti incepe chiar cu propria ta familie, cu prietenii...cu cei din cercul tau de cunostinte...si daca tu te vei apropia mai mult de Dumnezeu si de ortodoxie, nimic nu poate fi mai graitor decat propriul tau exemplu de traire a ortodoxiei.