Sherlock, eu nu am mai studiat biologia si fizica din scoala, cand ce-i drept eram la liceu de stiinte naturale si imi placeau, dar nu ajunge ca sa-mi pot face o parere chiar obiectiva in discutii evolutionism pro si contra la un nivel stiintific.
Topcat mi se pare ca e inginer, deci macar poate la fizica se pricepe. Vad ca acolo te si contrazice.
Tu ce esti de meserie (daca nu este indiscret sa te intreb)? Ai studiat biologia?
Desi unele din lucrurile pe care le scrii, pe care le scrie Seraphim Rose si pe care le-am auzit si eu intr-o conferinta la universitate care mi s-a parut atunci fascinanta si convingatoare (acum 15 ani), par logice si versosimile, mie mi se par suspecte. Nasul meu de om de stiinta din alt domeniu (lingvistica teoretica) imi spune ca nu prea miros a stiinta, nu stiu cum.
Dar repet, cum nu ma pricep, nu pot sa sun oricat as citi ca nu au dreptate.
Insa tind sa am incredere in oamenii de stiinta care la nivelul lor si cu metodele lor au construit un sistem care se pare ca tine, si nu cred ca ar putea avea lacune chiar atat de mari cum zic creationistii. Chiar sa fie atatia oameni de stiinta seriosi si neinfluentati ideologic care sa fie de alta parere? asteptam lista...
De accea nu as mai intra in discutia asta. Eu as vrea sa duc aici o discutie teologica despre interpretarea creatiei lasand la o parte un model cosmologic din antichitate sau considerandu-l ca simbolic si eventual tinand seama de stiinta actuala, nu punand-o in oala, ci TINiND SEAMA, adica ne-facandu-ne ca nu exista..
Dar poate nu am explicat ce vreau sa zic prin model cosmologic simbolic: vreau sa zic care vede lumea organic legata cu 'cerul', si interpreteaza universul din perspectiva a 'ce se vede' de catre om, fara sa foloseasca metodele stiintei moderne. Lumea in acest model e vazuta ca o oglinda a lui Dumnezeu, tot ce este creat ca 'o padure de simboluri'.
Deci, aceasta cosmologie are o imendsa valoare pentru noi si este indispensabila pentru intelegerea unor lucruri, insa nu poate fi inteleasa in mod stiintific modern. Iar noi trebuie sa tinem seama de asta cand citim Biblia si Sfintii parinti.
As mai zice ca nu putem sa o SALVAM de la pieirea de care este amenintata prin 'dezincantarea' din lumea noastra moderna DECAT prin tragerea clara a liniei de demarcatie intre ea si un model cartezian, stiintific. Intelegi ce vreau sa zic? Cred ca e esential.
Dar toate astea le-am mai scris de fapt...
|