Citat:
În prealabil postat de lore86
mi s-a spus ca in perioada penticostarului se sta in picioare ca rasplata pentru jertfa de a sta ingenuchiat in timpul postului mare. dar ingenunchere inplica o stare de umilinta, de smerenie.in afara de perioada penticostarului si preotul ingenungheaza dumninca dupa rugaciunea anaforauei.cred ca cea mai buna poziite de sta la biserica e aceea in care te poti smeri, ca doar esti in fata lui Hristos, si care iti permite participi cat mai activ la minunea care se intampla. chiar si ioghinii(iertati-mi comparatia) au o pozitie precisa in mom de meditatie. nu degeaba...
|
Nu cred ca este o rasplata, desi sa zicem ca o fi un aspect de contrast aici. Metaniile simbolizeaza smerirea noastra spre ridicare, sau moartea care duce la inviere. Statul in picioare simbolizeaza invierea.
Sigur, si pozitia corpului este importanta pt ca noi suntem oameni si cu trup si cu suflet, dar nu este ea esentialul. Atunci cum ar fi pt cei bolnavi, batrani, femeile gravide care nu pot ingenunchea? Se roaga ei mai prost din cauza asta?
Bineinteles, sunt mai multe traditii. Nu in toate bisericile (adica: din Rusia, serbia, Grecia etc) exista aceleasi. Si traditia si obiceiurile actuale din Romania nu sunt intru totul conforme cu canoanele din vechime in aceasta priviinta, ceea ce nu este grav, in masura in care aceste obiceiuri au si ele un sens si nu sunt absoultizate ('stai maica in genunchi, cum indraznesti sa nu stai la sf. evanghelie??') aceste obiceiuri.
Deci, sa nu punem sabatul inaintea omului...