View Single Post
Vechi 24.05.2009, 00:38:52
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Deci, incepem iar sa ne invartim in jurul cozii .
Am spus ca eu cunosc 10 manastiri foarte bine, insa cunosc mult mai multe intr-o oarecare masura, iar cand am tendinta de a generaliza, o fac, nu din nestiinta, ci pentru ca acesta este adevarul, este ca un fenomen in sine. Astfel de lucruri se intampla absolut peste tot, caci acele 10 manastiri nu sunt asa mai marginalizate si mai iesite din tipar, ele fac parte din acest tipar, din acest sistem.
Oricum, nu se intelege si nici nu este nevoie, eu am expus situatia dintr-o perspectiva omeneasca mult mai profunda decat se concepe prin diferitele opinii, in repetate randuri. tendinte absolut subiective, incercand sa judec dupa caracterul vast al omului si situatiilor din jurul acestuia, precum si din principiile lui.
Nu am denigrat si nu voi face niciodata acest lucru fata de adevaratii oameni care doresc sa dobandeasca desavarsirea prin aceasta viata monahala . Iar daca Dumnezeu inseamna ADEVAR ,inseamna ca nu trebuie sa ne fie teama sa-l elucidam, sa-l expunem, sub pretextul ca manjim o anumita imagine. Adevarul nu trebuie transfigurat in atatea si-atatea pretexte cu iz de credinta, fiindca este vorba de sufletele oamenilor in joc.
Pur si simplu, nu are rost, nu veti intelege niciodata situatia din afara ei, si, mai ales din citit. De fapt, oamenii nu doresc sa inteleaga nimic, doresc doar sa invinuiasca, sa judece, sa pedepseasca...sa fie reci si nepasatori fata de realitatea acestei vieti care nu simt pic de compasiune fata de decaderea fizica, psihica si spirituala a membrilor ei, decadere direct proportionala cu atitudinea trasaturilor ei specifice...reale, nu cele fictive.
Anca, nu-mi place sentimentul cu care pretinzi ca nu ai nimic fata de cei care pleaca din manastire, dar nici sa nu-si caute disculpa. Esti o femeie culta, intotdeauna am avut o admiratie extraordinara pentru pedagogi, si, intotdeauna mi i-am facut prieteni,trebuie sa intelegi ca, indiferent de doctrina, oamenii sunt oameni, au suflete, au o viata de purtat, au sentimente, au dureri si bucurii...nu-i putem trata ca pe niste roboti sub pretextul credintei. Nu este si nu va fi niciodata raspunderea lor unanima pentru ceea ce devin, chiar daca povara judecatii cad doar pe acestia, realitatea este insa, dincolo de intelegerea mirenilor. Sincer, o spun cu durere fata de fragilitatea omului, si iarasi cu durere fata de ceea ce vrea cu adevarat Dumnezeu de la noi, iar oamenii ce-i daruiesc ?...numai cuvinte si dispret fata de oameni !!!
Anca, ne defineste o credinta, asa cum o intelege fiecare, ne defineste un cumul de experiente, de sentimente, ne definesc parintii care ne-au nascut, ne definesc atatea bucurii si tristeti...nu vom fi niciodata altfel decat ceilalti atata timp cat suntem oameni.
Deci, nu am generalizat in zadar...tu, crede ceea ce vrei, dar te rog, daca tot te intereseaza acest subiect intr-atat, cerceteaza-l pe pielea ta si te vei convinge...dar, nicodata ca un simplu mirean si vizitator, nici macar ca un simplu prieten. al lor. Oricum,la varsta ta ar fi, oricum mai simplu, exista o anumita departajare in acest sens, in toti factorii de influienta, hartuire, dezinteres si abuz fizic si psihic...etc.
Sper sa nu-mi porti pica, chiar daca sunt perceputa ca si mai mica si necoapta, poate ca, de fapt, fiecare are opiniile din experiente (totale) si simtiri, este normal sa ni le expunem asa cum consideram., trebuie sa ne respectam. Pana la urma, nu o opinie poate stirbi o credinta, ci ceea ce exista deja in interiorul nostru.
Ciudat este faptul ca te-am visat, desi nu-ti cunosc chipul...acum stiu ca, orice persoana detine un chip, indiferent daca el se vede sau nu...se simte. Asta este maretia cea nedefinita a omului. In cuvinte putem spune absolut orice, dar simtirea nu ne va trada niciodata.