Citat:
În prealabil postat de Fani71
"Dumnezeu a creat "taria", prin care a despartit apele si pe care a numit-o "cer". Potrivit cosmologiei gre*cesti/ majoritatea Sfintilor Parinti au interpretat "taria" ca fiind un mediu stabil, chiar stanca, o bolta pe care sunt fixate stelele, sau unu! din "principii" (pamant, aer, apa, foc)."
(din http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...ratului-biblic )
As vrea sa te intreb, Sherlock Holmes: daca sfinbtii parinti, folosind cosmologia greceasca pe care o cunosteau, au crezut ca trebuie sa interpreteze acest verset ca referindu-se concret la o bolta solida pe care sunt fixate stelele, trebuie si noi sa credem ca cerul chiar asa este? Ca stelele nu sunt facute asa cum stie astronomia moderna, ci sunt ca un fel de lampi?
Asta ne duce iar la problema cosmologiei simbolice.. dar nu am citit inca articolele de care ziceam si nu am timp acum din pacate, pt ca am in 2 saptamani un examen despre cu totul altceva.
Vroiam deci numai sa pun aceasta intrebare deocamdata, tie si celorlalti care sunt pt o interpretare literala.
|
draga Fani,
Simt eu asa,ca daca imi pastrez calmul si reusesc cit de cit sa port un dialog cu tine,mihailul si alinul...cred ca o sa ma mintuiesc,o sa mi se considere aceasta o minune si nu fapta de credinta,caci ar fi prea putin.
Nu puteai sa ramii si tu in Rai, cind erai entuziasmata de cartea parintelui Serafim Rose sau de ideile sale...ai ascultat la ispitele sarpelui,precum Eva cindva.M-ai innebunit cu Costache,am sa-l rog pe admin sa-i scoata articolele de pe site,caci sint f nocive...poate putini stiu ca dumnezeul lui Teilhard de Chardin pe care-l tot referentiaza "Autorul articolului" este Antihristul.
Citat:
"Potrivit cosmologiei gre*cesti/ majoritatea Sfintilor Parinti au interpretat "taria" ca fiind un mediu stabil, chiar stanca, o bolta pe care sunt fixate stelele, sau unu! din "principii" (pamant, aer, apa, foc)."
|
Ia sa vedem daca "Autorul articolului" spune drept sau strimb aici.
Uite ce scrie la pag 78,Ziua a Doua ( Facere 1, 6-8)...printre altele:
Ideea ca stelele sint incrustate in sfere de clestar este o
speculatie a vechii gindiri pagine,si nu are de ce sa fie proiectata asupra textului insuflat al Facerii.
Sfintul Vasile invata ca,desi se mai numeste si " cer ",ea nu este sinonima cu " cerul " pomenit la inceputul Facerii.
" Deoarece s-a dat celui de-al doilea cer si alt nume si o intrebuintare deosebita,acesta este alt cer decit cel facut la inceput,de o natura mai tare,caruia i s-a dat si o intrebuintare deosebita in univers[...] Si socotim ca acest cuvint a fost pus aici pentru a arata o natura tare,in stare sa tina apa care aluneca si se imprastie usor.
Dar,pentru ca dupa conceptia comuna,se pare ca "taria" isi are nasterea din apa,nu trebuie sa se creada ca taria este asemenea cu apa inghetata sau cu...piatra stravezie...ce are aproape transparenta aerului.
Noi nu asemanam taria cu nici una din aceste materii.
Intr-adevar,a avea despre cele ceresti niste idei ca acestea,inseamna a fi copil si a avea mintea usoara[...]
Sintem invatati de Scriptura sa nu lasam mintea noastra sa-si inchipuie ceva dincolo de cele ce sint ingaduite...
Scriptura nu numeste "tarie" substanta rezistenta si tare ce are greutate si este solida;caci pamintul ar fi meritat mai potrivit o astfel de numire;
dar din pricina ca
substanta celor care stau deasupra pamintului este fina si rarefiata si nu e perceputa de nici unul din simturile noastre,substanta aceasta s-a numit " tarie "....
Sfintul Vasile cel Mare,Hexaimeron 3,3-4..pag 100-101 ; 104-105