Citat:
În prealabil postat de eduardd
Atunci cand un om NU POATE sa plineasca cele ale Bisericii...sau sa inteleaga pe deplin ceea ce spune un OM de talia parintelui Cleopa (spre ex) corect este (din punctul meu de vedere) sa spuna asa:
Eu nu inteleg.. sau nu pot face... sau nu vreau sa fac... ceea ce acest parinte spune..NU sa spuna este prea aspru! [COLOR=Black]Sa invatam odata pentru totdeauna sa nu mai lepadam ca pe ceva gresit ceea ce noi nu putem face sau intelege! [/COLOR]Cuvinte de genul, cine este el la urma urmei, de cere acestea? Cine sunt cei din Biserica ca sa respect ce spun? Ei sunt oameni ca noi! Da! e drept, dar au primit in DAR la hirotonie [COLOR=Red]Duhul Sfant[/COLOR]. ASta ii face diferiti de noi (sau de unii dintre noi, cel putin). Unii il inmultesc si ajung sfinti in calendare, altii il indeparteaza prin propriile caderi..Asta Domnul o stie si o va judeca la timpul potrivit, nu noi.
De aceea chiar de studiem teologia e bine sa tinem cont ca ei au in plus fata de "noi" teologii...9 ani prin pustie ( unii, altii o viata intreaga prin pustie)....9 ani de lupta fata catre fata cu diavolul. Ori daca noi, "teologii de lume" nu putem stapani (nici macar) trupul nostru darmite sa tinem vrasmasul la distanta de [COLOR=Red]inima[/COLOR] si [COLOR=Red]mintea[/COLOR] noastra Cred ca ar trebui alese mai cu grija cuvintele.. Generalizarea este o mare gresala! Cum ar spune parintele meu Teofan, ne asiguram drumul spre Iad, pavandu-l cu intentii bune....
|
Eu cred ca aici este o confuzie, de multe ori credem ca un om daca este preot sau ascent le stie pe toate, este infailibil, etc.
Poate iti vine greu sa crezi, dar
orice om poate gresi, indiferent cat de induhovnicit il credem noi.
Cunoasterea pe care o are nu vine exclusiv de la Duhul Sfant ci si de la oameni, carti, etc.
Iar daca sursa aceasta pamanteasca de informare este incompleta sau gresita atunci si ideile construite in jurul ei pot fi gresite.
Chiar si avand descoperiri de la Dumnezeu, un om nu este scutit de ispite si ispitit fiind nu inseamna ca nu poate sa greseasca!
Avem suficiente exemple in Traditiei, dar uitam
sa ne raportam la Traditie pe care o invocam fara sa o cunoastem si nici macar nu ne straduim sa o cunoastem pentru ca ne-am obisnuit cu niste pareri caldicele, o imagine idealista care ne convine si in felul asta ne culcam pe o ureche.
Un exemplu clar in aceasta directie este chestiunea cu "necuratia femeii" si Fani a venit cu exemple clare despre modul corect, ortodox de a ne raporta la aceasta problema, mod care in ziua de azi s-a pierdut prin habotnicie si ascultare oarba. E drept ca nimeni nu le poate sti pe toate si e bine ca acolo unde nu exista cunoastere sa existe ascultare, dar undeva in spate trebuie sa existe si o explicatie.
Nu cred ca un calugar nu se poate raporta
corect la problemele din societate, sa nu uitam ca tocmai un calugar a sustinut casatoria preotilor, insa astfel de calugari care sa dovedeasca o astfel de intelegere profunda a naturii umane si a realitatilor din lume, ei insisi traind departe de lume sunt mai rari in ziua de azi.
Poate nu erau multi nici atunci, dar a fost omul potrivit la locul potrivit.
Protestele lui "ory" poate sunt indreptatite pe undeva, poate candva cumva s-a izbit de o atitudine pe care a gasit-o absurda si lipsita de intelegere fata de unii tineri care poate sunt mai mult victime ale societatii in care traim decat un soi de agenti ai raului cum prefera sa-i vada unii.
Insa pacatuieste generalizand, trecand la cealalta extrema si afirmand ca un om in varsta nu poate intelege problemele unui tanar, ceea ce nu e asa, daca acel om este un om duhovnicesc.
Mai mult, tinerii
au nevoie de sfaturi din partea unui astfel de om, un alt tanar putin probabila re experienta de viata necesara pentru un gand bun, de adolescenti ce sa mai vorbim?
Ca astfel de oameni nu se gasesc pe toate drumurile si in toate manastirile e o alta chestiune si nu de putine ori ajung sa se planga ca au cautat ce era mai bun si au primit mai mult decat puteau duce.