Citat:
În prealabil postat de ory
V-ati gandit vre-odata la contrazicerea statutului unui episcop, care are in acelasi timp si statutul de calugar ?
Acestea doua nu se potrivesc, si, chiar daca strigam sus si tare ca nu exista mantuire in afara ortodoxiei, sau ca fratii nostri catolici sunt niste eretici, tocmai de la acestia a fost imprumutata calugariea sa fie atribuita obligatoriu episcopului.
Inainte episcopul era casatorit, catolicii, insa, au considerat ca aceasta tagma trebuie sa fie sfintita mai cu precadere de feciorie si abstinenta, cum, de altfel ei considera orice parte bisericeasca sa fie obligatoriu supusa acestui fapt.
|
Aici cred ca te inseli, ory: hotararea ca episcopii sa se aleaga numai din randul calugarilor a aparut in sec. al 6-lea (a fost la sinodul al 5-lea daca nu ma insel, nu sunt buna la istorie...), nu in occident. A aparut din buna faima pe care o aveau calugarii atunci, din maximalismùul credintei lor fara compromisuri fata de imparat, si din pericolul de nepotism care aparea la episcopii casatoriti.
In orice caz, nu cred ca decizia de a face episcopi numai calugarii are legatura cu viata sexuala.
In occident in aceeasi perioada dar si inainte si mai ales dupa se facea din ce in ce mai mare presiune ca nu numai episcopii dar si toti clericii sa fie celibatari. Pana la urma a castigat factiunea asta, dar abia in Evul mediu, definitiv (sec. 13 sau 14 daca nu ma insel).
Citat:
În prealabil postat de ory
Daca veti patrunde adevaratele juraminte si taine ale calugariei, veti constata ca ele nu au cum sa faca casa buna cu statutul de episcop, respectiv conducator al bisericii, om politic, pana la urma, determinat de biserica pentru buna functionare a acesteia pe plan social, dar si monahal.
Nu are cum sa fie un episcop sarac...si nu veti gasi nici unul astfel, nu are cum sa fie imbracat saracacios, nu are cum sa mearga pe jos, sa se osteneasca, sa stea departe de lux si lucruri materiale, nu are cum sa vorbeasca un episcop putin, asa cum se presupune in calugarie, nu are cum sa fie supus...cui sa fie supus, cand el supune aproape totul in calea lui ? ! Nu are cum sa fie un episcop "inchis" , vazandu-si de ascultare , de canonul calugaresc destul de greoi si de cele de trebuinta monahicismului, atata timp cat el trebuie sa umble in lumea larga, sa prezideze cazuri de mireni, preoti de mir...etc. Episcopii sunt supusi unor influiente extraordinare, unor presiuni destul de mari din partea intregii activitati pastorale, cum sa-si mai vada acestia de canonul calugarului, de linistea acestuia, nici atat... Un episcop nu are cum sa se lepede de lume...decat intr-o aparenta oarecare, impusa, practic.
Oricum, nu mai conteaza...mergem inainte fara nici un drept de a gandi...ci doar a crede.
|
Aici pui niste probleme foarte serioase pe care le-am mai auzit puse de oameni cu experienta duhovniceasca. se pare intr-adevar ca episcopia estefoarte greu de purtat, este plina de ispite si pericole, si pentru cel curat si bine intentionat, iar pentru ceo cu ispita puterii este si mai periculoasa.
Acum, de multe uri un calugar care se face preot se face pt ca vrea sa devina episcop, ceea ce e din start o problema (exceptia confirma regula).
Situatia s-a schimbat. Daca ne uitam la marii episcopi sfinti din vechime, veneau oamenii supa ei sa-i roage sa fie episcopi si cu creu acceptau. Cred ca intr-adevar ar trebui un om sa fie inaintat mult pe carle ca sa poata sa-si asume acele ispite si pericole de care vorbesti, ori adeseori nu-i asa.
Nici calugaria nu mai are acea aura de nesubordonare lumeasca si purinate pe care o avea in Bizant la inceput...
Si sa ma iertati, dar se pare ca exista si ulta homosexualitate printre episcopi, au fost multe scandaluri in Grecia pe tema asta. Adica unii oameni care nu au atractie fata de femei se fac calugari si pe urma ies la iveala alte tendinte, pe care nu pot intotdeauna sa si le infraneze, mai ales pe scaunul episcopal.
Unii zic ca ar trebui sa se revina la episcopii casatoriti. Altii zic la asta ca exista iar pericolul nepotismului si pericolul de a-si neglija familia sau de a fi influentati tot in directia puterii de sotie.
Eu tind sa cred ca ar fi totusi mai bine si ar fi lumea mai echilibrata daca s-ar lasa si episcopi casatoriti.
Dar mai ales daca s-ar alege mai mult pe criterii duhovnicesti si oameni induhovniciti si care nu cauta putere si slava.