Subiect: Versetul de azi
View Single Post
Vechi 25.05.2009, 18:16:34
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

ce putea fi mai clar? un orb care suferea mai mult de ocara oamenilor shi judecata lor decat de faptul ca era orb din nashtere sa inceapa sa vada pentru prima data, caci ei ziceau siguri de ei: "fie el a pacatuit fie parintzii lui shi de aia e orb" iar orbul auzea shi simtzea shi shtia cum il osandeau mereu in trufia lor totzi trecatorii privindu-l dispretzuitori... totzi fiii lui Avraam...

dar a indraznit orbul shi auzind despre Mesia ca e cineva care este Daruit de Dumnezeu cu putere, a strigat dupa El : "Fiul lui David, miluieshte-ma pe mine pacatosul"

shi Hristos a scuipat in pamant shi a facut tina shi cu ea a uns shi a pus pe ochii celui orb, i-a acoperit ochii cu tina... shi l-a trimis la apa/izvorul celui Trimis ca sa se spele, deci cel trimis de Cel Trimis s-a spalat pe ochi shi a inceput sa vada... shi cei ce "vedeau" au inceput sa nu mai vada.

dar ce semnificatzie are? poi tina aia era facuta din scuipat shi din pamant, iar scuipatul este ocara cu care il servea mereu orice fariseu shtiind ei fara ieshire de unde shi de la ce i se trage meteahna respectiva, iar pamantul e clar, e pacatul pe care ei shtiau sigur ca l-a facut fie orbul din nashtere, fie parintzii lui caci intrebarea lor misheleasca nu vedea alte posibilitatzi decat vrednicia lor proprie shi hula aproapelui... deci iata din ce fel barfa spurcata era facuta tina aceea, caci tina aceea explica in mod sublim de ceea ce sufera poporul lui Dumnezeu, boala lor, orbirea lor... despre care vorbise Domnul acum, prin aceasta minune fara cuvinte, vorbise tuturor celor care il batjocorisera mereu pe sarmanul orb... deci tina era acel amestec ticalos dintre apa cei ieshea din gura lui Dumnezeu ca ocara shi barfa shi blestem shi pacatul pamantului, formand amestecul plin de scarba ce se numeshte intinarea shi orbirea omului mincinos shi necredincios... asta avea orbul pe ochi, tina asta o avea orbul de la fratzii sai, dar orbul cel cu adevarat orb nu era sarmanul orb din nashtere ci aceia care deshi vedeau ca acum orbul cel din nashtere vede, nu mai recunoshteau ca a fost vreodata orb ci ziceau ca nu fusese orb din nashtere... deci ca ei sunt orbi shi nu-l vazusera pana acum ca fusese orb ci ishi tagaduia propria lor vedere, se facusera cu totzii orbi shi mai degraba marturiseau ca nu-l vazusera orb, ori ca niciodata nu fusese orb, ori ca ceva putred era la mijloc decat sa recunoasca adevarul ce le arata boala de care sufereau ei cu totzii shi sa se vindece de ea... deci unii au preferat sa orbeasca iar altzii sa vada...

dar tina aceea era mai mult smerenia lui Dumnezeu, caci iata ce facuse Fiul omului, se smerise ca sa dea orbul nu Lui lauda ci lui Dumnezeu, Tatalui, caci il puse pe orb sa se spele de tina de pe ochi, adica de ce muncise Hristos shi sa poata sa-i spuna, ascultarea shi credintza ta te-a facut sanatos, tzi-a deschis ochii...

dar apoi ce minune de marturisire a avut orbul care il marturisise pe Fiul lui Dumnezeu, in fatza sinedrului, in fatza fariseilor... zicea cam asha:

"24.Deci au chemat a doua oară pe omul care fusese orb și i-au zis: Dă slavă lui Dumnezeu. Noi știm că Omul Acesta e păcătos.
25.A răspuns deci acela: Dacă este păcătos, nu știu. Un lucru știu: că fiind orb, acum văd.
26.Deci i-au zis: Ce ți-a făcut? Cum ți-a deschis ochii?
27.Le-a răspuns: V-am spus acum și n-ați auzit? De ce voiți să auziți iarăși? Nu cumva voiți și voi să vă faceți ucenici ai Lui?
28.Și l-au ocărât și i-au zis: Tu ești ucenic al Aceluia, iar noi suntem ucenici ai lui Moise.
29.Noi știm că Dumnezeu a vorbit lui Moise, iar pe Acesta nu-L știm de unde este.
30.A răspuns omul și le-a zis: Tocmai în aceasta stă minunea: că voi nu știți de unde este și El mi-a deschis ochii.
31.Și noi știm că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoși; dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu și face voia Lui, pe acesta îl ascultă.
32.Din veac nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii unui orb din naștere. 33.De n-ar fi Acesta de la Dumnezeu n-ar putea să facă nimic.
34.Au răspuns și i-au zis: În păcate te-ai născut tot, și tu ne înveți pe noi? Și l-au dat afară.
35.Și a auzit Iisus că l-au dat afară. Și, găsindu-l, i-a zis: Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?
36.El a răspuns și a zis: Dar cine este, Doamne, ca să cred în El?
37.Și a zis Iisus: L-ai și văzut! Și Cel ce vorbește cu tine Acela este.
38.Iar el a zis: Cred, Doamne. Și s-a închinat Lui.
39.Și a zis: Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei care văd să fie orbi.
40.Și au auzit acestea unii dintre fariseii, care erau cu El, și I-au zis: Oare și noi suntem orbi?
41.Iisus le-a zis: Dacă ați fi orbi n-ați avea păcat. Dar acum ziceți: Noi vedem. De aceea păcatul rămâne asupra voastră. "

[SIZE=2]deci se vede clar din text ce vedere buna avea cel orb inca din nashtere shi ce orbire rea aveau cei ce erau siguri de "vederea" lor... shi l-au dat afara fariseii din sinagoga shi defapt l-au dat tocmai inlauntrul lui Hristos... caci abea asha a marturisit credintza lui in Hristos... dupa ce Domnul i-a daruit marele dar de a crede in Fiul lui Dumnezeu... abea atunci s-a confirmat credintza lui shi vederea lui desavarshita...[/SIZE]
Reply With Quote