View Single Post
Vechi 26.05.2009, 01:47:23
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Mai frate Sherlock da oare ce vroia sa zica Sfantul Vasile cand zicea iarba?
Oare numai iarba asta de ii zicem gazon?
Eu nu stiu dar cred ca se referea cam la toate florile,plantele,ierburile si la ce se mai referea Sfantul.
Da parintele Serafim Rose daca vedea trandafirii sau lalele ce zicea ca sunt a "lumii cazute"?Sau ca sunt rele?
Cum numea parintele Serafim Rose lumea materiala cea preabuna si preafrumoasa creata de Sfanta Treime "lume cazuta"?.A numi lumea materiala rea e inselaciune draceasca(nu stiu exact cum se numeste aceasta erezie dar sunt mai multe erezii care propovaduiesc aceasta ).Normal ca Dumnezeu a creat toate florile si arbustii decorativi si alte de acestea cu diverse scopuri.
Recomand cartea parintelui Cleopa:
"Minunile lui Dumnezeu din lumea plantelor".
Oare nu a vazut parintele Serafim Rose ca Sfantul Ioan Damaschinul la Dogmatica zice ca multe plante s-au creat de preabunul Dumnezeu cu lucrari lecuitoare pentru diverse boli?Dar nu numai cu aceste lucrari ca negresit creatia materiala e infinita.
Alte flori ca sa ne desfatam sufletul cu privirea lor si sa intelegem ca daca florile sunt asa frumoase si au asa buna mireasma cu atat mai mult Sfintii care se poate vedea ca Sfintelor lor moaste au buna mireasma si Sfintii sunt atat de frumosi la chip.Si pentru alte multe motive.
Si nu numai pentru aceasta ci si pentru alte motive cum arata dumnezeiescul parinte Sfantul Ioan Damaschinul.
Iata ce zice Sfantul Ioan Damaschinul:
"Când a poruncit Dumnezeu, însă, s-au făcut locurile în care s-au strâns apele și atunci au luat naștere munții, iar la porunca dumnezeiască pamântul a primit propria sa podoabă fiind înfrumusețat cu tot felul de ierburi și de plante. Porunca dumnezeiască a pus în ele puterea de creștere, de nutriție și de rodire, care este asemănătoare puterii de naștere. La porunca Creatorului, pamântul a produs tot felul de neamuri de animale, de târâtoare, de fiare si de vite. Toate sunt pentru întrebuințarea potrivită a omului. Din acestea unele pentru hrană, spre exemplu: cerbii, oile, căprioarele și cele asemenea; altele pentru lucru, spre exemplu: cămilele, boii, caii, măgarii si cele asemenea; altele pentru plăcere, cum sunt maimuțele, iar dintre păsări, mierlele și papagalii și cele asemenea. Dintre plante si ierburi, pamântul produce unele cu rod,altele pentru mâncare, altele mirositoare; florile sunt dăruite spre desfătarea noastră, spre exemplu: trandafirul si cele asemenea; altele pentru vindecarea bolilor. Căci nu este vreo viețuitoare, nici vreo plantă în care Creatorul să nu fi pus o oarecare energie, care să nu fie folositoare spre trebuința oamenilor."
Mai concret interpretarea la Facere a parintelui Serafim Rose mi se pare o absurditate.
Reply With Quote