Subiect: Hirotonia femeii
View Single Post
Vechi 27.05.2009, 02:59:04
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Cat despre 'femeia sa taca in biserica', nu se pot lua aceste cuvinte ale sfantului Pavel asa cum se aud la prima citire. El le scrie in primul rand unor oameni in situatii concrete si se presupune de unii exegeti ca erau neoranduieli in anumite biserici din cauza unor femei care vorbeau prea mult.
In plus, el vorbeste si de ce se cuvenea in zilele lui, si ce corespundea cu educatia femeilor de atunci. De asta si spune sa isi acopere femeia capul dand ca argument 'spuneti si voi daca ar fi cuviincios altfel' - iar noi, oamenii moderni, avem la asta urmatoarea reactie: ?? (din pacate nu am emoticoane si nici nu cred ca exista un emoticon care sa se scarpine in cap) E clar dupa mine ca pur si simplu se refera la un obicei din vremea lui. S-ar putea sa ma insel, nu zic.

In alta parte unde vorbeste mai general despre starea omului botezat spune ca 'in Hristos nu este nici barbat, nici femeie'.
Daca ar trebui inteles ad literam ce spune, atunci de ce sfinte ca sfanta Tecla sau sf. Lidia din faptele apostolilor invatau pe altii? sau de ce sunt sfinte ca sf. Ecaterina care era foarte invatata si tine discursuri teologice inainte sa fie martirizata? Sau sfanta Olimpia diaconita cu care coresponda sf. Ioan Gura de Aur?
Sigur ca femeile au multe de facut in biserica, exista nenumarate slujiri in afara de cea de preot. Sophia a enumerat unele posibile.
Sf. Pavel vorbeste despre tinuta femeii in biserica. Daca o sa ai curiozitatea sa intri intr-o Biserica Ortodoxa in 2009AD, o sa ai surpriza sa vezi ca toate femeile si fetitele au capul acoperit si poarta fuste lungi.

Femeile vorbesc si au vorbit mult de cind e lumea. Cred ca Sfintul Pavel era si el foarte constient de asta cind cerea femeilor sa taca in biserica. Nu exista insa nici un impediment direct sa o faca si in afara bisericii.

Cind nu exista barbati sau barbati vrednici sa slujeasca in afara altarului, atunci femeile nu numai ca pot, ci chiar trebuie sa le ia locul. In rest, este de preferat aplicarea principiului paulin si respectarea traditiei.
Reply With Quote