Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Chiar ma intrebam cind o sa-i pomenesti si pe astialalti doi corifei ai ecumenismului “ortodox”, Schmemann si Hopko.
In 1998 cartile lui Schmemann, Meyendorff si Men, intrate prin donatie in biblioteca Seminarului din Yekaterinburg au fost arse in public in curtea scolii in semn de protest fata de continutul lor ecumenist si neortodox.
Pe “pastor” Hopko l-am ascultat pe viu si am discutat cu el. Prin tot ce gindeste, prin tinuta sa nu-i cu nimic mai putin luteran decit luteranii.
|
Nu prea aveai de ce sa te intrebi deoarece pe Schmemann l-am tot pomenit si nu ma ascund ca este uni din parintii mei in duh, ca de altfel al multor ortodocsi fara ghilimele pe care ii cunosc si ii admir.
Sa aleaga fiecare dintre cititori, fara suparare, ce tip de ortodoxie prefera.
De altfel am mai stabilit ca nu suntem in aceeasi biserica (cu ghilimele sau fara...), tu fiind la BOSV daca nu ma insel.
Pentru ceilalti, caci pe tine nu incerc sa te conving, ;-)
Faptul ca au fost arse cartile acestor parinti (NB p. Alexandru Men a murit ucis cu toporul probabil de KGBisti sau de mafioti rusi carora nu le convenea popularitatea lui, in 90), la Ekaterinenbourg, este o rusine nedemna de ortodoxie, si nici o alta episcopie nu a aprobat oficial aceste acte barbare, de tip inchizitional. Patriarhia Moscovei de care tine aceasta episcopie cu atat mai putin.
Si in Romania acesti parinti (Schmeman si Meyendorff, de Men si Hopko nu stiu) sunt foarte stimati, si tradusi, de ex. Schmemann si de parintele Vasile Gavrila de la Bucuresti pe care l-am intalnit si care nici macar nu este ecumenist (din ce mi-a zis critica f mult intalnirile ecumeniste). Schmemann si Meyendorff (in urma lor, si Hopko, care este teolog de talie mai mica insa dupa parerea mea) critica adesea spiritul occidental care s-a infiltrat pe diverse cai si la noi in ortodoxie.
De altfel, ceea ce scrie orthodoxia i thanatos este un atac inutil pt ca eu nu am propovaduit hirotonia femeii si am recomandat aceasta carte celor care vor sa citeasca mai departe despre acest subiect, argumentele pro si contra avansate de catre diversi autori. Thomas Hopko este numai editorul acestei carti.
Fara suparare!
Hristos a inviat! (mai putem spune azi, sa profitam)