Citat:
În prealabil postat de costel
Al cincilea fel de impartasire este pe calea miridelor, a particelelor ce se scot pentru noi, la Sfanta Liturghie. De aceea, nu putem pune la Sfanta Liturghie pe cei betivi, pe sectari, pe cei ce se sinucid. Pentru ca acea particica ce se scoate reprezinta fata acelui suflet.
Aceste particele se sfintesc la Sfanta Epicleza, prin invocarea Duhului Sfant si, la sfarsitul slujbei, dupa ce s-a pus in potir partea lui Iisus, se zic cuvintele: "Plinirea potirului credintei Duhului Sfant", apoi se pun si particele ce se scot pentru credinciosi. In sfantul potir este Trupul si Sangele lui Hristos viu.
|
Costel,
Te rog sa-mi explici ce-i cu aceste miride. Sunt ele numai pentru cei adormiti? Sunt si pentru vii?! Nu de alta, dar amanuntul asta mi-a scapat, nu-l cunosc.
Pe de alta parte, din cate stiu Biserica se poate ruga pentru cei morti, chiar daca au fost eretici (Teofil Paraian ne incurajeaza sa ne rugam pentru sectanti) sau sinucigasi. Era o povestioara cu acel preot care era ispitit de gandul sinuciderii si care fiind in altar se ruga pentru cei care s-au sinucis... Si cand nu s-a mai rugat pentru ei, i s-a descoperit episcopului locului (parca in Rusia undeva) cum ca glasurile sinucigasilor tipa in iad asteptand putina mangaiere pentru rugaciunile preotului respectiv.