Citat:
În prealabil postat de Litanu
Eu stiam ca Cina cea de Taina reprezinta ceea noi numim azi Sfanta Impartasanie (sau Sfanta Cina- cum o numesc altii). Ce facem? Deoarece nu avem exemple de slujbe in Noul Testament, luam Cina ce de Taina si consideram ca de aici deriva toate slujbele si ritualurile care se fac azi? Nu ar fi mai frumos sa recunoastem ca Sfintii Apostoli nu au tinut slujbe si ritualuri (doar Sfanta Cina, Botezul, ungerea cu untdelemn si punerea mainilor)?
Nu ma intereseaza studiile despre care vorbiti. Astept sa-mi aratati, din Noul Testament, ca in Biserica din vremea Sfintilor Apostoli se tineau liturghii si spovedanii (ajung doua exemple).
|
Ia frate "Dogmatica Ortodoxa" - Manual pentru seminariile teologice. Pr. Prof. Dr. Isidor Todoran, Arhid. Prof. Dr. Ioan Zagrean si te informeaza singur despre Sfanta Spovedanie. E un manual accesibil tuturor.
Despre Sfanta Liturghie, nu pot sa-ti scriu aici prea mult, tot cea ce pot sa fac e sa te indemn spre articolele de specialitate, sunt specialisti care s-au ocupat de acesta chestiune mai pe indelete, nu pot sa-ti explic in cateva randuri aici.
Noi ortodoxii nu speculam adevarul, tocmai pentru ca-l avem! Te indemn la articole!
Ah, poate o sa-mi arati si mie cu Noul Testament "in mana" unde gasesti:
- Ca Fiul este deofiinta cu Duhul Sfant.
Har si pace de la Domnul!