View Single Post
Vechi 04.06.2009, 12:18:25
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Din epistolele Sfintilor Apostoli, adresate unor biserici, doar cateva invataturi le putem considera specifice acelor vremuri si acelor locuri (dar si acestea ne induc un principiu de gandire). In rest, putem spune ca invataturile Sfintilor Apostoli sunt de actualitate (sunt si eficiente; o parte din ele, le-am testat).

Sugerati faptul ca principiul "Sola Scriptura" nu corespunde realitatii. Poate nu va place denumirea. Schimbati-o. Numiti cum vreti acel "obicei" al Domnului Iisus Hristos si a Sfintilor Apostoli de a raspunde cu "este scris" (in Sfanta Scriptura). Mai ales, in vremurile pline de inselatorie pe care le traim, oamenii ar trebui indemnati la Sfanta Scriptura, pentru a putea raspunde cu "este scris" in fata inselatoriilor subtile ale celui rau.

Neo-protestantii recunosc invataturile Sfintilor Parinti la fel ca si biserica ortodoxa. Asa cum ortodoxia respinge unle invataturi ale Sfintilor Parinti (le considera gresite) tot asa fac si neo-protestantii. Diferenta consta in faptul ca nu se cade de acord in privinta invataturilor acceptate sau respinse.

Referitor la recunoasterea lucrarii Duhului Sfant la "ilustrii predicatori": sunt cazuri cand predicatorul, este luat la intrebari de credinciosi, pentru faptul ca a facut o afirmatie care nu este in armonie cu Sfanta Scriptura (am fost martor la asemenea intamplari). Nici un "ilustru predicator" nu este mai presus de Cuvantul lui Dumnezeu.

Din pacate, atat la bisericile traditionale cat si la cele neo-protestante, locul mesajului simplu si plin de Duh Sfant, a fost luat de "spectacol". Este nevoie de multa "coregrafie" pentru a tine o adunare "crestina". Diferenta dintre Biserica din vremea Sfintilor Apostoli si bisericile de azi este foarte mare. Totusi, mai sunt si biserici (prea putine) unde Cuvantul lui Dumnezeu este prezentat simplu si plin de adevar. De multe ori, adaugirile care stimuleaza simturile si scad din luciditate, pot fi numite manipulare. Omul a devenit tot mai mult o fiinta senzoriala in loc de rationala, iar bisericile speculeaza acest lucru. Cunoasc persoane care spun ca frecventeaza o anumita adunare pentru ca acolo "se simt mai bine" sau acolo "imi place". Daca le ceri sa faca apel la cuget, le pui in incurcatura.

De ce sa ne marturisim lui Hristos prin preotul duhovnic? Cu ocazia Sfintei Impartasani, Sfantul ASpostol Pavel ne invata: "Fiecare sa se cerceteze dar pe sine insusi, si asa sa manance din painea aceasta si sa bea din paharul acesta." (1 Corinteni 11:28). Este mult mai bine sa te pui pe genunchi, "in odaita ta", sa marturisesti totul direct in fata lui Dumnezeu, prin Domnul Iisus Hristos (adevaratul si singurul preot). Nu este nevoie sa ne spuna un duhovnic ce avem de facut pentru a indrepta o greseala. Cuvantul lui Dumnezeu ne invata ce trebuie sa facem. Si o face in modul cel mai intelept.

Am fost la o spovedanie cand eram ortodox. Nu vroiam sa merg nici atunci. Eram de parere ca este mai frumos sa-ti recunosti pacatele in fata lui Dumnezeu, sa le regreti sincer si sa vrei sa nu le mai faci. Ca sa fac pe plac unor persoane, m-am spovedit totusi. Am avut o surpriza neplacuta. Cand i-am marturisit preotului (nume cunoscut) ca m-am apucat sa cercetez Sfanta Scriptura, mi-a zis: "lasa Biblia si vino la biserica". Eu am preferat Biblia (care nu prea se impaca cu biserica).
Nu vreau sa mai polemizam mult si fara roada vreau doar sa spun cateva cuvinte
In primul rand afirmatia " De ce sa ne marturisim lui Hristos prin preotul duhovnic? " e plina de mandrie, arata mandria noastra, e de ce sa ma smeresc eu
Ba este nevoie sa fim indrumati de duhovnic, si uite doua morive, de-a lungul a 2000 de ani de foloseam logica dvs ar fi ramas oamenii total rupti de relatia cu Dumnezeu fara duhovnici care sa-i indrepte sa-i sfatuiasca, sa-i mangaie, mai ales intr-o perioada in care majoritatea oamenilor erau analfabeti si deci nu puteau cerceta cuvantul lui Dumnezeu sa vada ce si cum, lipsa unor pastori de suflete, unor indrumatori ar fi fost o adevarata catastrofa spirituala
Apoi, cercetarea Cuvantului fara indrumare duce la erezie, schisma. si nu e nevoie sa faci mari cercetari , ci doar sa te uiti la lumea din care provi, lumea neo-protestanta care foloseste acest principiu si rezultatul lui e inevitabil faramitarea in mii si mii de curente , de secte etc

Preotul ti-a zis "lasa Biblia" nu pt ca Biblia e rea ci pt ca singur te duci in ratacire
Eu de exemplu nu asi recomanda Biblia unui om care nu are deloc legatura cu credinta, si sti de ce? pentru ca Biblia l-ar indeparta, deoarece el necunoscand credinta si planul lui Dumnezeu ar interpreta gresit
Domnule Litanu, nustiu cat ai avut tu deaface cu oameni necredinciosi dar intelectuali care citind Biblia fara sprijin,. fara o legatura cu Biserica, au ajuns fie sa creada ca toata povestea e o fabula fie sa ramana socati de duritatea Dumnezeului din Vechiul Testament, Vezi ce se intampla domnule, asta se intampla cand fiecare citeste Biblia dupa capul sau, ori erezii, ori ii departeaza de credinta, pt ca nu cauta explicatia, talcuirea
Preotul foarte bine ti-a zis, tu insa nu ai inteles mesajul,. bucura-te insa ca mai esti crestin, puteai sa fi un ateu la ora asta

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Reply With Quote