Citat:
În prealabil postat de litanu
Nu exista nici o evolutie, iar insemnatatea celor doi termeni este clara de la inceput. Termenul de "iereu" (ca preot pamantesc) se foloseste numai in cazul preotilor iudei. Cand se vorbeste despre crestini, nu mai avem preoti pamantesti ci "prezbiteri" (sau batrani). Singurul caz in care se foloseste termenul de "iereu" (preot), pentru crestini, este atunci cand se vorbeste despre singurul si Adevaratul Preot, Domnul Iisus Hristos. Preotia pamanteasca era ceva simbolic pana la venirea Preotului Ceresc (vezi Evrei cap. 7:15 - 8:4). "Daca ar fi pe pamant, nici nu ar mai fi preot."(Evrei 8:4)
Traducerile ortodoxe sunt gresite (intentionat). Doi termeni grecesti diferiti ("iereus" - preot si "prezbuteros" - batran) sunt "tradusi" la fel, fara nici o diferenta. Adica, peste tot se traduce ca insemnand "preot".
|
Termenul de "bătrân" îl folosesc doar edițiile sectărești neoprotestante. Edițiile serioase folosesc termenul presbiter sau preot:
Biblia ortodoxă:
Tit 1.5 "Pentru aceasta te-am lăsat în Creta, ca să îndreptezi cele ce mai lipsesc și să așezi [COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]preoți [/COLOR][/COLOR]prin cetăți, precum ți-am rânduit"
Biblia Vulgata (latina sec 4): "huius rei gratia reliqui te Cretae ut ea quae desunt corrigas et constituas per civitates[COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000] presbyteros [/COLOR][/COLOR]sicut ego tibi disposui"
Așadar, apostolul Tit a hirotonit bătrâni sau a hirotonit preoți? Astept răspuns
Fapte 6.3-6 3. "Drept aceea, fraților, căutați șapte bărbați dintre voi, cu nume bun, plini de Duh Sfânt și de înțelepciune, pe care noi să-i rânduim la această slujbă. 5. Și a plăcut cuvântul înaintea întregii mulțimi, și au ales pe Ștefan, bărbat plin de credință și de Duh Sfânt, și pe Filip, și pe Prohor, și pe Nicanor, și pe Timon, și pe Parmena, și pe Nicolae, prozelit din Antiohia, 6. Pe care i-au pus înaintea apostolilor, și[COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000] ei, rugându-se și-au pus mâinile peste ei[/COLOR][/COLOR].
După cum se vede mai sus alegerea celor șapte diaconi o face întreaga comunitate, dar hirotnirea diaconilor o fac doar cei aleși, deși între creștini existau oameni mai în vârstă decât ei. Așadar semnifică bătrân, teremenul de "presbyter" în sensul folosit in Noul Testament?
De unde provine termenul "preot" în limbile europene? Nu de la "presbyterous"?
Și ați uitat să comentați punctual următoarele versete. Vi le reamintesc:
Să vedem și ce spune Scriptura despre rolul sacerdotal al preotului (presbiterului):
Ioan 14.12 “Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu și mai mari decât acestea va face”
Matei 18.18 “Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer”.
Ioan 20.21-23 "Și Iisus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute." Si asta le-o spune numai ucenicilor sai, adica celor alesi.
Si Pavel acorda importanta hirotonirii:
1 Tim 4.14 "Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților".
2 Tim 1.6 Din această pricină, îți amintesc să aprinzi și mai mult din nou harul lui Dumnezeu, care este în tine, prin punerea mâinilor mele
Fapt.14.23 Și hirotonindu-le preoți în fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au încredințat pe ei Domnului în Care crezuseră.
gr veche ultimul verset (heirotonēsantes de autois kat ekklēsian presbuterous proseuxamenoi meta nēsteiōn parethento autous tō kuriō eis on pepisteukeisan)
Evrei 6.2 să ne ridicăm spre ceea ce este desăvârșit, fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre pocăința de faptele moarte și despre credința în Dumnezeu, 2. [COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]A învățăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor[/COLOR][/COLOR], despre învierea morților și despre judecata veșnică
In aproape toate limbile europene termenul de preot provine de la presbyteros!!!
Neoprotestantii sustin ca termenul de "hiereus" semnifica preot in Biblie, iar preotia adevarată a disparut odata cu venirea Marelui Preot (Hristos).
Asa cum am spus mai sus bibliile catolice si ortodoxe traduc termenul presbyteros, asa cum e si firesc, conform cuvintelor pe care le-a generat, (preot sau presbiter), insa traduc si termenul "hiereus" tot cu termenul de preot prin lărgire a semnificatiei pe care a primit-o termenul preot de-a lungul timpului.
Diferenta pe care o au presbyteros și hiereus, este aceea de context. Primul se referă intotdeauna la un preot crestin, iar al doilea la orice fel de preot (levit, iudeu, păgân, etc, depinde de context)
PS Sectele neoprotestante se folosesc de câteva citate falsificate in Biblia lui Cornilescu din Episola catre evrei ca sa combata sistemul preotesc si succesiunea apostolica. Asa au mistificat in traducerea lor si versetul de la Evrei 7.24.
__________________
Singurul scop al vieții e mântuirea sufletului, pregătirea lui pentru a intra în Rai (sf. Calinic)
|