Subiect: Ilie
View Single Post
Vechi 04.06.2009, 21:58:12
C.tin C.tin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
Fratele meu, Dumnezeu nu judeca la "timp" sau la "vreme", ci JUDECA cand stie El ca Dumnezeu ca TREBUIE sa intervina!!! El a facut omul, El stie CAND anume TREBUIE sa intervina, asa cum s-a inatmplat si cu Sf.Pavel pe drumul Damascului...

Mantuitorul chiar pt asta a venit "caci n-am venit sa stric Legea sau prooorocii, n-am venit sa stric ci sa PLINESC" a plini = a desavarsi!!! Deci tocmai pt asta a venit sa IMPLINEASCA Scriptura (asa cum spunea si lui Luca si Cleopa pe drumul Damascului). Aici nu e vb de Elisei ci Sf.ILIE!
Dz nu i-a cerut Sf.Ilie sa se jertfeasca, asa e, dar a facut asta mai intai cu Avraam cand i-a cerut sa ii jertfeasca propriul copil, incercandu-i prin asta CREDINTA SI DRAGOSTEA fata de El (Dumnezeu) daca e mai mare decat pt propriul fiu. Sf.Ilie era cunoscator al cartilor mozaice, deci stia de IUBIREA PT DZ MAI PRESUS DE ORICE!!! deci stia DECALOGUL!!!

Sf.Ilie stie de DRAGOSTEA pt APROAPELE, deci nu era "in plop", ci RAVNA LUI si CREDINTA LUI si-a manifestat-o intr-un MOD propriu, precum si Sf.Ioan Botezatorul a facut-o. MILA SI IUBIREA erau si ATUNCI, in ciuda faptului ca era Legea TALIONULUI!!! CUm??? Si-a TRMIS atatia PROFETI, care PROPOVADUIAU acestea... ei insisi FIIND implinitorii MILEI si IUBIRII... dar in MOD desavarsit a aratat-o Insusi Domnul Hristos!!!

Deci frate, te rog fii atent ce vrei sa exprimi, sa nu se inteleaga altceva!!! TE ROG sa ma IERTI!!! Doamne ajuta!!!

PS: restul mesajului e PERFECT!!! Fii binecuvantat!!!
Multumesc de binecuvantare frate! Dar si pt reactia la cele scrise.
Vad acum ca s-au strecurat in textele noastre pe langa cateva erori si ceva confuzie, fapt pt care bine ar fi sa le reluam cu rabdare...

A) Textul meu ca sa fie clar ii mai trebuia un cuvant...
"Dumnezeu a judecat la nivelul spiritual al omului de atunci [COLOR="DarkGreen"](adica din vremea lui Elisei).[/COLOR]
Iisus ([COLOR="Red"]inca[/COLOR]) nu venise pt a desavarsi Legea, deci Dumnezeu nu-i putea cere lui Elisei sa se jertfeasca, adica sa intoarca obrazul, ca nu stia ce-i aia,...caci Mila si Iubirea Desavarsita au venit odata cu Iisus.
Deci, nu-i putea judeca Dumnezeu decat dupa Dreptate [COLOR="DarkGreen"](Legea Talionului = principiul care limita sanctiunea silind-o sa fie proportionala cu culpa. Deci aici nu incape Mila si Iubirea, ci doar Dreptatea ) [/COLOR]
Si Elisei a avut dreptate!
[COLOR="DarkGreen"](macar ca topicul este intitulat Ilie, totusi in textul cu pricina e vorba de Elisei,..."plesuvul" batjocorit de copii era Elisei )[/COLOR]
Insa sa bagam bine de seama ca e vorba aici de un sfant si nu de un om obisnuit, deci nu atat copii il batjocoreau pe Elisei, cat satan prin acei copii.
Si pt nerusinarea lor, caci doar niste copii fiind, s-au facut uneletele dracului ca sa-l batjocoreasca pe Elisei, apoi Dumnezeu i-a dat in laba ursului, ca sa nu ajunga mari si sa faca altele si mai mari...
Oricum, nerusinearea copiilor era aspru pedepsita chiar si in familie, caci se facea numele familiei de ocara!"

B) Decalogul contine urmatoare porunci:
1."Eu sunt Domnul Dumnezeul tău: să nu ai alți dumnezei afară de mine, să nu-ți faci chip cioplit ca să te închini lui."
2."Să nu spui numele Domnului Dumnezeului tău în zadar."
3."Adu-ți aminte să sfințești ziua Domnului."
4."Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești mult pe pământ."
5."Să nu ucizi."
6."Să nu faci fapte necurate."
7."Să nu furi."
8."Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău."
9."Să nu poftești femeia aproapelui tău."
10."Să nu poftești casa aproapelui tău și nici un lucru ce este al lui."

Am enumerat Poruncile Dumnezeiesti, ca sa vezi ca niciunde nu se aminteste de "Dragostea de aproapele" in Decalog,... dragostea jertfelnica, pe care spui fratia ta ca Elisei, sau Ilie, ar fi trebuit sa o cunoasca inca din vremea lor. Ei aveau doar ravna Dreptatii si atat! Nu erau implinitori ai milei si iubirii desavarsite, ci doar implinitori al Legii lui Dumnezeu intru dreptate.

Abia in Noul Testament ne spune Iisus Hristos clar (Ioan 13-34): [COLOR="Blue"]"Porunca Noua va dau voua! Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul." [/COLOR]Cum ne-a iubit Iisus? Dandu-si chiar viata pt noi. Deci, cu jertfa pana la moarte, fapt ce nu era cunoscut in Legea lui Moise, macar ca se mai aminteste pe ici colo ceva asemantor, insa nu e nicicum vorba de iubirea Hristica! ...de a intoarce si celalalt obraz, ori chiar de a te rastigni.
Deci, frate geo-nectarios iubirea desavarsita a aproapelui e Porunca cea Noua, venita odata cu Iisus Hristos! Ca nu este ea implinita cum se cade nici macar in ziua de azi, asta este alt subiect.

C) De ce i-a dat Dumnezeu pe copii in labele ursilor?
Pai sa citim din Legea Talionului...
Leviticul-Cartea a 3a a lui Moise (19-32,33,34)
32. Înaintea celui cărunt să te scoli, să cinstești fața bătrânului și să te temi de Domnul Dumnezeul tău. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.
33. De se va așeza vreun străin în pământul vostru, să nu-l strâmtorați.
34. Străinul, care s-a așezat la voi, să fie pentru voi ca și băștinașul vostru; să-l iubiți ca pe voi înșivă (adica sa-l iubeasca cu dreptate,...ce tie nu-ti place altuia nu-i face), că și voi ați fost străini în pământul Egiptului. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

Deci, nu l-au iubit dupa dreptatea din Legea Talionului! Si apoi, cum spuneam mai sus, "strainul" nu era om obisnuit, ci un mare prooroc. Era omul/mesagerul lui Dumnezeu pe Pamant. Deci, diferenta asta in Legea Talionului e cat de la cer la pamant. Batjocorind pe omul lui Dumnezeu, il batjocoreau chiar pe Dumnezeu. Si judecarea dupa Legea Talionului, adica fara Mila, ci doar numai dupa Dreptate, era aspra. Si apoi sa mai stii fratia ta ca pe un Sfant, un Prooroc, nu-l poate infrunta oamenii de la sine de nu sunt zgandariti, pusi la lucru de Duhurile necurate, duhuri necurate care se manifesta prin cei care nu traiesc intru Legea lui Dumnezeu.
Acum noi stim ca lupta nu se duce impotriva carnii si sangelui, ci impotriva duhurilor rautatii... Pe om il inconjuram cu mila si iubire, mania varsand-o pe draci. Atunci insa nu le era lor cumnoscuta taina asta, deci era pedepsit omul care sa facea (cu voie ori fara de voie) unealta dracilor.

D) Cartea a 4a a Regilor. (Cap 2-23,24)
23. De acolo s-a dus el [COLOR="DarkGreen"](Elisei)[/COLOR]la Betel. Și cum mergea pe drum, au ieșit din cetate niște copii și s-au apucat să râdă de al zicând: "Hai, pleșuvule, hai!"
24. Iar el, întorcându-se și văzându-i, i-a blestemat cu numele Domnului. Atunci, ieșind din pădure doi urși, au sfâșiat din ei patruzeci și doi de copii.

Deci, vezi ca in urma "blestemului" lui Elisei nu au murit toti copii, ci doar pe 42 dintre ei i-au omorat ursii. De ce oare, au scapat cativa de "blestemul' lui Elisei ? Se putea f bine cadea din lac in put. Adica din laba ursului in coltii vre-unui sarpe..., dar o parte au scapat fara pedeapsa!
Ca sa pricepm de aici, ca macar ca toti copii gresisera, o parte din ei aveau insa sanse de indreptare si astfel au fost alesi, au fost lasati cu scopul sa marturiseasca pilda si celorlati ca sa ia cu totii aminte, ca nu-i de joaca cu Omul lui Dumnezeu. In cei priveste pe cei omorati de ursi, e foarte posibil ca acestia sa fi fost dintre cei care oricum faceau degeaba umbra pamantului...
Iar judecata lui Dumnezeu, a fost imediat ce a rostit Elisei cuvintele, asta ca ia seama cei din vremea lui Elisei, ca el era cu adevarat omul lui Dumnezeu.
Dumnezeu care le stie dinainte pe toate, i-a luat numai pe cei pe care-i stia oricum neroditori, lasandu-i (iertandu-i) insa doar pe cei cu sanse de a a aduce roade bune!

[COLOR="Red"]In incheiere, pt ca am vazut cat s-a deraiat de la subiectul initial, sa facem bine sa ramanem in topic.[/COLOR]
Reply With Quote