O cântare ( rugăciune ) care ni s-ar potrivi fiecăruia dintre noi
Textul pe care l-am ales la această postare , din rânduiala liturgică ne pune înainte un model de rugăciune care ni s-ar potrivi foarte bine fiecăruia dintre noi. Printr-o fină analogie, vedem că păcatele și greșelile noastre cotididiene au, pe tărâmul vieții spirituale, aceleași efecte pe care bolile și suferințele le au asupra trupului. De fiecare dată când păcătuim , slăbim rezistența sufletului în fața patimilor. Dar iată textul acestei minunate cântări ( rugăciuni ) : <<< Pe mine , cel ce zac în greșelile mele ca în patul durerii și am mădularele slăbite, Hristoase mult Milostive, ca unul care Te-ai făcut om de bună voie, pentru noianul cel mare al iubirii Tale de oameni , ridică-mă acum în chip nevăzut, ca și pe slăbănogul, și mă îndreptează să umblu în cărările dumnezeieștilor Tale porunci, Mântuitorule , Cel ce mai înainte de Patimă ai arătat poporului iudeilor, că Dumnezeu fiind, pătimești de bună voie cu trupul >>> . Repetând păcatul, sufletul ajunge să se îmbolnăvească, iar boala netratată la timp poate produce chiar decesul, în acest caz vorbim despre moartea sufletului care, după cuvintele Mântuitorului , este mult mai gravă decât moartea trupului : <<<< Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă ; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheenă >>>> .